'Veel daken geschikt voor zonnepanelen'

Veel daken op Texel blijken 'geschikt' tot 'zeer geschikt ' te zijn voor zonnepanelen. Dat meldt Greetje van den Ban van Texel Energie, op basis van een test van de 'digitale Zonatlas'.

Op deze website kan iedereen zien of zijn woning of vakantiehuisje geschikt is voor zonnepanelen. De Zonatlas combineert de hellinghoek van daken met weergegevens, lichtinval en schaduwveroorzakers. Hierbij worden gegevens van Rijkswaterstaat, het Kadaster en de Waterschappen gecombineerd. De atlas toont ook de terugverdientijd van de panelen en wat de besparing op je CO2-uitstoot is. Er zijn diverse mogelijkheden om eigen zonne-energie financieel haalbaar te maken. Het Rijk biedt een energiebespaarlening of je kunt bij de Belastingdienst aftrek vragen. TexelEnergie biedt de 'koop op afbetalingsregeling'. Ook het verlagen van de spaarrentes vanaf deze week, maakt het beleggen in zonne-energie volgens kenners interessanter. Van den Ban: 'Met deze regeling kost het niets extra's om panelen te plaatsen. Bovendien zijn na 15 jaar de panelen je eigendom.'

Er zijn volgens haar voldoende installaties beschikbaar, naar verwachting genoeg tot einde van dit jaar. De zonnepanelen dragen bij aan de ambitie om als eiland in 2020 energieneutraal te zijn.