Josha Schoots met de op houtsnippers gerijpte whisky.
Josha Schoots met de op houtsnippers gerijpte whisky. Foto: Job Schepers

Een vertrouwd recept

Lokale producten, workshops en demonstraties. Het vertrouwde recept valt ook tijdens de vijfde Markt van de Smaakbelevenis bij Landgoed de Bonte Belevenis bij Den Hoorn weer in de smaak bij de massaal toegestroomde bezoekers.

Ondanks het verzoek zoveel mogelijk met de fiets te komen staan de auto's helemaal tot aan Den Hoorn. Het is traditiegetrouw een drukte van jewelste bij het slowfoodevenement. Onbekendere producten als zilte smoothies en pesto's van Texelse grondstoffen tot aan de klassiekers als Texels Lamsvlees, Texelse kaas en natuurlijk het eilandse bier wisselen elkaar af. Daarnaast is De markt van de Smaakbelevenis de ideale locatie om de diversiteit van de kruidentuin uit te breiden. Naast het eten zijn er de nodige demonstraties. Joscha Schoots van het landgoed vertelt alles over zijn project van een eigen whisky, waar hij al een tijd mee bezig is. Maar deze drank moet eerst tenminste drie jaar op vat liggen alvorens op kwaliteit te zijn, dus de consument moet nog even geduld hebben.

Om tot een juiste basis te komen experimenteerde hij met houtsnippers in plaats van vaten. 'Zodra ik de juiste smaak te pakken dacht te hebben zijn we begonnen met het echt op vat leggen van de drank. Ik hoor van slijterijen dat er al vaak gevraagd wordt naar de Texelse whisy, maar de mensen moeten dus nog even geduld hebben. Ik ben net zo benieuwd, maar het gaat nou eenmaal niet sneller', vertelt hij. Een deur verderop laat Aad van Heerwaarden zien hoe men een lam dient uit te benen. Het vlees wordt direct omgetoverd tot spiesjes, hamburgers en shoarma. Op het veld doen verschillende bezoekers hun best om hun eigen mosterd te maken, hetgeen moeilijker blijkt te zijn dan ze verwacht hadden. Welke smaken voeg je toe en hoe ontwikkelen deze zich naar mate de mosterd langer staat? En hoe krijg je die rottige zaadjes toch gestampt? Ook het door glas te bezichtigen bijenvolk zorgt voor de nodige bekijks. Verderop vermaken vooral jongeren zich uitstekend met eigen bereide pizza's met vergeten groenten. Speaker Benno Bakker loopt rond over het terrein om tekst en uitleg te geven en interviewt geregeld bezoekers.

De jeugdige bezoekers vermaken zich uitstekend met de skelterbaan, het maken van kaarsen en zeep en ook het aaien van de grote hoeveelheid dieren zorgt voor een hoop vertier. Dat veel onderdelen een herhaling van zetten zijn van eerdere edities mag de pret op de Markt van de Smaakbelevenis niet drukken. Het is een vertrouwd recept dat met smaak wordt opgenomen. Het mooie weer helpt hier uiteraard aan mee. Tussen de bedrijven door geniet men van het zonnetje op het terras op het veld van het landgoed. De organisatie kan tevreden terugkijken op het evenement.