Vervolg in aantocht voor Planet Texel

Het project Planet Texel kan rekenen op vervolg. Daarvoor zijn inmiddels diverse initiatieven in ontwikkeling.

De Stichting Duindorp Texel in De Koog wil een coöperatie oprichten om ideeën uit Planet Texel in concrete plannen om te zetten, het college wil Planet Texel gebruiken als aanvulling op de structuurvisie en er zijn plannen om een Planet Texel Academie op te richten.

Dat laatste gebeurt onder aanvoering van oud-journalist Kees Colenbrander, Rikus Kieft, curator Dirk Sijmons van de architectuurbiënnale in Rotterdam en met ondersteuning van Agnès van Schaijk van Reederijk.nl in Oudeschild. Bedoeling is dat via de Planet Texel Academie studenten naar Texel worden gehaald om samen met docenten en Texelaars ideeën uit Planet Texel concreet uit te werken. Volgens Colenbrander wordt eind september de eerste bijeenkomst gehouden. 'Daarvoor komen studenten van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit in Eindhoven een week naar Texel.'

De academie is volgens Colenbrander verder vooral nog in ontwikkeling. De initiatiefnemers willen de komende tijd praten met meer onderwijsinstellingen en het Texelse bedrijfsleven om de mogelijkheden te bekijken. Volgens Colenbrander is Texel een geschikte plek voor de beoogde academie door het bestaan van Planet Texel en de wil om Texel zelfvoorzienend te laten zijn. Dat geldt eveneens voor het bestaan van het rapport 'Texel Geeft Energie' waarin een paar jaar geleden werd beschreven dat Texel een geschikte proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen in Nederland kan zijn. Bedoeling is dat het onderwerp bestuurskunde ook een plek krijgt in de nieuwe Planet Texel Academie. 'Je kunt hier goed inzichtelijk maken welke bestuurlijke processen er spelen om een idee tot uitvoering te brengen.'

De Stichting Duindorp hoopt met de oprichting van een coöperatie een goede basis te leggen voor verdere uitwerking van ideeën voor De Koog. Volgens Jan Wolter Timmerman van de stichting is het de bedoeling een adviesbureau in de arm te nemen om een rapport te schrijven. Dat wordt gebaseerd op Planet Texel en eigen ideeën die Duindorp eerder al aan het papier toevertrouwde. De stichting wil een verzoek indienen bij onder meer fondsen om de financiering tot stand te krijgen. De inzet moet ertoe leiden dat De Koog in de toekomst interessant blijft voor toeristen en niet gaat lijden onder teruglopende bezoekersaantallen.

Het college wil mogelijkheden scheppen voor de toekomst door Planet Texel als aanvulling op de structuurvisie vast te stellen. De raad krijgt daarvoor in september een voorstel voorgelegd.