De Texelse delegatie bezoekt het Texelpaviljoen op de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam.
De Texelse delegatie bezoekt het Texelpaviljoen op de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Foto: Jeroen van Hattum

Planet Texel opent deuren bij instanties

Vernatting van polder Waalenburg, een stormvloedkering in de haven van Oudeschild en tijdelijke vakantiehuisjes in het Kamperfoeliebos bij De Koog. Ideeën uit Planet Texel die kunnen rekenen op steun en welwillendheid bij betrokken instanties.

Dat bleek vrijdag bij discussies over de toekomst van Texel op de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Circa honderd Texelaars waren daarheen gereisd om het paviljoen over Texel te zien en om te praten over de toekomst van het eiland. Dat gebeurde in een grote zaal van de Kunsthal waarbij onder andere de directeuren van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Waddenfonds en het hoogwaterbeschermingsprogramma aanwezig waren. Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland was eveneens van de partij om persoonlijk de gesprekken te volgen.

De discussies leerden onder meer dat het idee voor een stormvloedkering in de haven van Oudeschild in plaats van versterking van de dijk ter plekke nog geen gepasseerd station is. Dat plan is benoemd bij de vaststelling van de Havenvisie voor Oudeschild en het staat in Planet Texel. Directeur Richard Jorissen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma stelde dat het kan, mits haalbaar in tijd en financiën. Ook moet zijn aangetoond dat de veiligheid bij de aanleg van een stormvloedkering niet in het geding is.

Strategisch beleidsadviseur Michiel Schreijer van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier haakte in op de gedachte dat het eigenlijk al te laat is binnen het proces van de versterking van de Waddendijk om nog met een ander plan te komen, maar daar vond hij Pieter de Vries van de gemeente op zijn pad. Hij kaartte aan dat Texel tijdens het proces al meermalen de normen voor de haven van Oudeschild zwaarder heeft zien worden, waardoor het steeds gerechtvaardigder is geworden het alternatief van de stormvloedkering serieus als optie te nemen. Directeur Jorissen van het hoogwaterbeschermingsprogramma, geldschieter van de dijkversterking, merkte op dat er inmiddels een ontwikkeling gaande is dat plannen van lokale gemeenschappen de voorkeur krijgen als die goed zijn.

Directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer zei mogelijkheden te zien in het idee om tijdens bepaalde delen van het jaar mobiele huisjes in het Kamperfoeliebos te zetten. Thijsen uitte wel zijn twijfels bij het vele vervoer van de huisjes en opperde dat langer dan tijdelijk ook een optie is, mits duurzaam.

Directeur Teo Wams van Natuurmonumenten zag toekomst in het idee om het waterpeil in Waalenburg (eigendom Natuurmonumenten) te verhogen, zodat er jaarlijks zo'n zeven miljoen liter zoet water extra kan worden vastgehouden op het eiland. 'Maar dat moet dan wel in overleg met de omliggende landbouw.' Wams toonde zich onder de indruk van de zogeheten 'systeemaanpak' van de makers van Planet Texel. Hij werd daarin gesteund door Schreijer van het hoogheemraadschap. Hij merkte op dat de 'maakbaarheid van het waterbeheer' wordt losgelaten en dat er een ontwikkeling ontstaat om meer met de natuur mee te bewegen. Concreet voorbeeld daarvan is het idee uit Planet Texel om polder Het Noorden niet langer met zoet water op de been te houden, maar zout te laten worden en zilte teelt er voorrang te geven. 'Op die manier meebewegen met de natuur is ook minder kostbaar.'