Ina Schrama leest voor uit het boek van Wilma Eelman en Ineke Vonk. (Foto Jeroen van Hattum)
Ina Schrama leest voor uit het boek van Wilma Eelman en Ineke Vonk. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Boek over Walvisvaardershuisje

Wilma Eelman en Ineke Vonk hebben een boek gemaakt over het Walvisvaardershuisje aan de Herenstraat 49 in Den Hoorn.

De twee beschrijven in het boek het interieur van het bijzondere huis en geven een beeld van de walvisvaart op zee. Het Walvisvaardershuisje werd in 1729 het woonhuis van walvisvaarder Klaas Jacobsz Daalder en sindsdien is er weinig meer aan het huis veranderd. Sinds twee jaar worden er op maandag rondleidingen gegeven, zodat iedereen het bijzondere interieur kan bekijken. Tijdens die rondleidingen kwam het geregeld aan de orde dat een boekje over het huis geen slecht idee zou zijn, waarna Vonk en Eelman aan de slag gingen. Samen met Ralph Grabowski zetten ze het in elkaar en vrijdag werd in het Walvisvaardershuisje het eerste exemplaar officieel overhandigd aan burgemeester Francine Giskes. Ina Schrama las voor uit het boek. Het boek 'Verhalen over twee Texelse walvisvaarders en 't Walvisvaardershuisje' is verkrijgbaar in het huis aan de Herenstraat en bij de Texelse boekhandels.


Wie weet meer over

Marretje Stoepker

'Een mysterieuze foto', dat was het onderwerp van een mail die Henk Snijders uit Oosterend naar de redactie stuurde. Hij ontving de foto op zijn beurt weer van journalist Lodewijk Dros.

Op de door de tand des tijds aangetaste foto staat Marretje Stoepker, geboren in Eijerland in 1840 en in 1869 trouwde met Pieter Vlaming Bzn. Snijders en Dros willen graag weten wie er meer weet van deze vrouw en haar kleding. 'Wat draagt zij hier precies en draagt zij hier nog een oorijzer? Wat zegt deze kap over de draagster, haar welstand en positie? Was dit zondagse dracht? Denk ik wel, doordeweeks had ze waarschijnlijk een harseslap op, of zou ze eigenlijk geen klederdracht meer hebben gedragen, maar voor de foto in oude kleren zijn gehesen?', vraagt Dros zich af. De foto is waarschijnlijk aangetast door de tand des tijds, het vocht onder het pannendak van een Ooster boerderij of de inwerking van degenererende chemicaliën van een oude fotografietechniek. Pieter Vlaming Bzn – zowel boer als visser (met een 'platgat') – was een vurige voorstander van de Afscheiding, van Marretje valt dat te betwijfelen. Ze had de afkeer van scherpslijperij en orthodoxie van huis uit meegekregen. Maar ze zweeg, zoals dat ging in die tijd. Marretje, die op Oost en Vierhuizen woonde, overleed in 1908. Lezers die meer kunnen vertellen over de kleding, het soort schip, Marretje Stoepker of Peter Vlaming kunnen antwoorden sturen naar redactie@texelsecourant.nl. Nadat alle informatie is verzameld, volgt een uitgebreider verhaal in deze krant.

Afbeelding
Afbeelding