Anders bekeken

Code rose.....

Kom broeder, geef je hand

vergeet je razernij

moed is de moeder van de rede

kom zuster, schuif eens aan

zet je angst opzij

sluit je aan en lucht je hart in vrijheid

Kom broeder, drink eens uit

de waanzin trekt voorbij

de waanzin die een eind maakt aan de rede

kom zuster, dans met ons

draai je rokken rond

dans op de klanken van de rede

vrede

Deze woorden sprak ik in 2005 uit bij het feest 60 jaar bevrijding op een bomvolle Groeneplaats .Het zijn de woorden van Thé Lau, dichter en zanger van The Scene.

U kent hem vast wel van optredens. Met Pinksteren was hij op Pinkpop. Het was een Pinkpop die nog lang zal heugen. Optredens van The Rolling Stones, Stromae, John Mayer en noem maar op. Duizenden mensen kregen onder een stralende zon de beste muziek ter ore. Vele roze hoedjes genoten zichtbaar. Ik heb met plezier zitten kijken hoe drummers van Twenty One Pilots crowdsurfden met hun drumstel, salto's maakten alsof het niets was terwijl ze ook nog goed muziek maakten.

Pinksteren, het feest van de geest, het feest waar alle mensen elkaar kunnen verstaan en in vrijheid en harmonie met elkaar kunnen leven. Ik denk dat Pinkpop er een groot voorbeeld van was.

De muziek was voor iedereen een prachtige bindende factor, een vurige inspirerende bron waar je met elkaar van kon genieten. Jong en oud...

Dat het niet altijd met veel spektakel, lichten en salto's hoeft te gebeuren bewijst het optreden van Thé Lau. Hij is ziek, ongeneeslijk ziek. Het is waarschijnlijk zijn laatste jaar en dat beleeft hij - zo zegt hij zelf - heel intens. Het geeft hem toegevoegde waarde en de mensen voelen dat. Daar gaat een bepaalde kracht vanuit.

Hij wordt op het podium bijgestaan. Af en toe zing hij zelf, de gitaar is nog gewoon van hem... "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen..."

Een mooiere zin bestaat er eigenlijk niet. Alles waar het om gaat in het leven ligt hierin besloten. Dit is 'code rose', dit is Pinksteren. Ik hoop dat we het nog lang mogen vasthouden, dat regenbuien het niet wegspoelen, storm het niet weg doet waaien, maar dat de warme zon het nog lang deze zomer in ons laat verwarmen.... Dat zal 'formidable' zijn....

Jozien