Fotoprijs voor The Sochi Project

'Een ambitieuze en moedige poging om door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is.'

Een compliment dat oud-Texelaar Arnold van Bruggen en Rob Hornstra dinsdag te horen kregen in het Tropenmuseum in Amsterdam. De twee wonnen de Dutch Doc Photo Award voor The Sochi Project waarmee ze in aanloop naar de Olympische Spelen het leven en de ontwikkelingen in de Russische badplaats Sochi in beeld brachten.

De Dutch Doc Photo Award is een prijs die sinds vijf jaar wordt uitgereikt voor documentaire fotografie. De prijs is bedoeld als waardering voor fotografie waarvoor ruim de tijd wordt uitgetrokken om zaken goed in beeld te brengen. Het is niet de eerste grote prijs voor Van Bruggen en Hornstra; begin dit jaar wonnen zij bij de uitreiking van de Zilveren Camera's ook al de Canon Prijs waarmee The Sochi Project werd uitgeroepen tot het beste fotoverhaal van het jaar.

Volgens de jury van de Stichting Dutch Photo Doc geven de foto's en verhalen van Hornstra en Van Bruggen een volledig ander beeld van Sochi dan de propaganda-machine van de Russische president Poetin. 'Enorm breed van opzet met een grote hoeveelheid historische en culturele informatie over een onbekend deel van de wereld dat zelden het nieuws haalt.' De jury wijst erop dat het resultaat extra bijzonder is, omdat de Russische autoriteiten Van Bruggen en Hornstra het werken niet makkelijk maakten. De twee kregen op een gegeven moment zelfs geen toegang meer tot Rusland.

De twee begonnen met The Sochi Project na een gezamelijke reis door de Kaukasus in 2007. In 2008 stelden ze een vijfjarenplan op, waarna ze van 2009 tot 2013 reportages over de gaststad van de Olympische Winterspelen maakten. Dat leidde onder meer tot diverse boeken, een reizende tentoonstelling die in meerdere landen is geweest, een webdocumentaire in drie talen en een atlas over oorlog en toerisme in de Kaukasus.

Volgens de jury van de Dutch Photo Doc Award tilt de nauwe samenwerking tussen fotograaf Hornstra en journalist Van Bruggen het geheel naar een hoger niveau. 'Dit project toont de kracht van wat de combinatie van tekst en fotografie kan opleveren.' De teksten zijn volgens de jury meeslepend en goed geschreven. Aan de prijs is een bedrag van €20.000,- verbonden. Er waren in totaal 34 projecten ingezonden voor de landelijke prijs. Daarvan werden er zes genomineerd voor de prijs.


Zeepkistenrace

De zeepkisten die op zaterdag 14 juni aan de Genteweg bij Oosterend zou worden gehouden, gaat niet door.