Kijken naar toekomst van Texel

Samenhangend en doordacht. Twee begrippen die van toepassing zijn op de ideeën en vergezichten die onder leiding van Planet Texel zijn opgesteld en morgen in Rotterdam worden besproken.

De ideeën zijn verpakt in drie boeken met de namen 'Wad', 'Duin' en 'TXL'. Meest opvallend is het idee om De Koog op de schop te nemen. Dan gaat het om de sloop van overtollige gebouwen en het weghalen van de verharde parkeerterreinen in het dorp, zodat de natuur ('duintuinen' genaamd in de boeken) meer terrein krijgt.

Idee is om als alternatief voor het parkeren op de plek van camping Coogerveld met behulp van hout uit het Kamperfoeliebos zogeheten 'lattenschuren' te bouwen waar auto's in de toekomst kunnen staan. De slaapplaatsen van Coogherveld en chaletpark Bregkoog zouden volgens Planet Texel benut kunnen worden om mobiele, tijdelijke huisjes in het Kamperfoeliebos mogelijk te maken.

Het slopen van overtollige bebouwing in de Dorpsstraat moet er mede toe bijdragen dat De Koog aantrekkelijker wordt voor toeristen. Afhankelijk van de seizoenen zou daarna met behulp van kassen ('pop-up-huizen' genaamd) tijdelijke bebouwing in de plaats terug kunnen komen. Geopperd wordt ook de supermarkten te verplaatsen naar de oostkant van de Pontweg (op de plek van de achterterreinen en garageboxen).

De boeken beschrijven verder ideeën om polder Het Noorden te benutten voor de teelt van zilte groenten en om bij Nieuweschild een nieuwe dijk aan te leggen, zodat een nieuw zout gebied voor de opwekking van duurzame energie en wetenschappelijk onderzoek ontstaat.

Architecten Pepijn Godefroy en Jurgen van der Ploeg van de bureaus La4sale en FARO noemden dat vergezicht eerder al als een kans om op Texel naast het toerisme en de landbouw/visserij een nieuwe, derde economie te laten ontstaan. Andere ideeën in Planet Texel: mobiele huisjes nabij de Prins Hendrikdijk zodat toeristen ook daar echt in de natuur kunnen verblijven en de veerhaven van TESO veranderen in een duinlandschap waar tevens duurzaam energie wordt opgewekt.

De uitgewerkte ideeën zijn het resultaat van een jaar inspanning. Op 17 juni 2013 was in Kaap Skil de eerste openbare bijeenkomst van Planet Texel en op 3 april dit jaar was de slotbijeenkomst in de bioscoop in Den Burg. Daar werden de ideeën goed ontvangen. Godefroy en Van der Ploeg ontwierpen de vergezichten op basis van ideeën en suggesties die hen op Texel werden aangedragen.

Het onderzoek kwam er nadat de gemeente in contact was gekomen met curator Dirk Sijmons, één van de drijvende krachten achter de architectuurmanifestatie in Rotterdam. Texel bleek daar goed aan te sluiten bij de expositie.