Gesprek over Texel op architectuurbiënnale

Tijdelijke toeristische verblijven in het bos of beschermd natuurgebied, vernieuwingen op het gebied van dijken en flexibele hoogten in het waterpeil op het eiland.

Het zijn enkele onderwerpen die morgen (vrijdag) aan de orde komen tijdens een speciale dag over Texel op de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Circa 120 Texelaars gaan naar de tentoonstelling in de Kunsthal om het paviljoen over Texel te bekijken en te praten over Planet Texel.

Vertegenwoordigers van architectenbureaus La4sale en FARO, drijvende krachten achter Planet Texel, praten met Texelaars en vertegenwoordigers van onder meer Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, hooghdeemraadschap, provincie en het Waddenfonds over de toekomstmogelijkheden voor Texel.

Gesproken wordt onder meer over de ideeën om het Kamperfoeliebos in De Koog in de toekomst te benutten voor tijdelijke, houten huisjes die maximaal negen maanden in het bos staan, zodat toeristen echt in de natuur kunnen verblijven. De mobiele huisjes zouden zelfvoorzienend moeten zijn zodat er geen vaste gas-, elektriciteits- en waterleidingen voor nodig zijn. Andersom zou de natuur ook meer ruimte op recreatieterreinen moeten krijgen. Volgens Planet Texel zit er nu vaak nog een strakke scheiding tussen recreatieterreinen en omliggende natuur.

Ander gespreksonderwerp is een idee om het waterpeil in polder Waalenburg te verhogen, zodat daar meer zoet water kan worden vastgehouden. Volgens de bureaus achter Planet Texel kan met een gemiddeld peilverschil van één meter 7,2 miljoen kubieke meter water worden geborgen. 'Dat is bijna twintig procent van het water dat jaarlijks in de Waddenzee wordt gespuid.'

Er wordt eveneens ingegaan op de gevolgen van de zeespiegelstijging voor Texel (genoemd als kans voor zilte landbouw in polder Het Noorden) en veranderingen in de toeristenmarkt. Idee is dat verblijven in de natuur en het beleven daarvan nieuwe aantrekkingskracht op toeristen kan hebben. Hetzelfde geldt voor ideeën om De Koog een natuurlijker uiterlijk te geven door het weghalen van verhardingen en het vervangen van vaste bebouwing door tijdelijke bebouwing. Het gesprek moet onder meer duidelijk maken hoe tegen de ideeën wordt aangekeken en wie het beste welke kar zou kunnen trekken.