OSG in 2013 in zwarte cijfers door extra geld

De OSG heeft jaar 2013 afgesloten met een positief saldo van €18.432,-. Dat blijkt uit de jaarrekening die vanavond (donderdag) door de politieke partijen wordt besproken.

Een positief resultaat is eens wat anders dan de negatieve saldo's van de afgelopen jaren. In de jaarrekening wordt echter meteen opgemerkt dat de plus te danken is aan een éénmalige ophoging van de zogeheten lumpsum met €213.800,-. Lump sum is de verzamelnaam voor vergoedingen die het ministerie van Onderwijs aan scholen geeft. Daarnaast kreeg de OSG €66.300,- voor jonge leerkrachten. Zonder de extra's zou het tekort van de scholengemeenschap in 2013 zijn uitgekomen op €245.000,-. Het positieve resultaat wordt toegevoegd aan de algemene reserves van de school.

Volgens de jaarrekening besteedde de OSG in 2013 €6.174.000,- aan salarissen en dat was €148.000,- meer dan geraamd. Gesteld wordt dat de voorgenomen bezuinigingen op de personeelskosten in 2013 nog niet het verwachte effect hebben gehad. De post 'overige personele lasten' komt uit op €186.371,- terwijl €50.000,- was begroot. Dat verschil komt voort uit kosten voor extern advies en de verandermanager die het afgelopen schooljaar op de OSG actief was om de school voor de toekomst bestendig te maken. 'Dit bedrag is in de jaarrekening op €107.559,- vastgesteld.'

De liquiditeit van de school steeg. Dat was volgens de jaarrekening te danken aan een besluit van de gemeenteraad om een 'oninbare vordering' van €429.000,- bij het ministerie van de OSG over te nemen. De raad deed dat om de financiële positie van de in de problemen verkerende scholengemeenschap te verbeteren. Het duurt naar verwachting nog een paar jaar voordat de school weer structureel in de zwarte cijfers zit. De toekomstvisie die eerder dit jaar werd vastgesteld moet daartoe bijdragen. De gemeente verklaarde zich eerder bereid €1,6 miljoen bij te dragen in de ontwikkeling van de school.


Overschot gemeente

De gemeente heeft in het jaar 2013 een positief saldo van €2,4 miljoen geboekt. Dat staat in het gemeentelijk jaarverslag dat vanavond in commissieverband wordt besproken.

Het positief saldo is voor een belangrijk deel te danken aan een verlaging van de boekwaarde op de Groeneplaats in Den Burg. De zogeheten 'historische kosten' van €1,6 miljoen zijn afgeboekt, waardoor het grootste deel van een eerdere voorziening vrijvalt (€1,46 miljoen). De gemeente trof eerder een voorziening van anderhalf miljoen euro om een verwacht tekort op de ontwikkeling van de Groeneplaats bij voorbaat te dekken.

Burgemeester en wethouders stellen de politieke partijen voor bijna €1,4 miljoen van het positief saldo toe te voegen aan de algemene reserves. Daarnaast wil het college €118.000,- opzij zetten voor een budget om jeugd op Texel te houden en €900.000,- toevoegen aan de bestemmingsreserve van de riolering.