TESO vestigt vervoersrecord in aanloop naar warme Pinksteren

TESO heeft vrijdag een nieuw vervoersrecord gevestigd. Er werden liefst 6793 personenauto-equivalenten (pae's) van Den Helder naar Texel gevaren. Het oude record dateerde van vrijdag 25 mei 2012.

Toen zette TESO 6465 pae's over. Dat is de algemene benaming voor de ruimte die een voertuig inneemt. Volgens een woordvoerder was de drukte vermoedelijk te danken aan de mooie Pinksterdagen die in het vooruitzicht lagen.

De drukte leidde vrijdag in Den Helder tot lange wachtrijen. Er werden na half tien 's avonds drie extra overtochten verzorgd om iedereen op Texel te krijgen. De Schulpengat vertrok om 21.50 en 23.05 uur nog een keer uit Den Helder en de Dokter Wagemaker maakte om 22.35 uur een extra tocht naar het eiland.

Volgens TESO was er zaterdagochtend eveneens nog een wachtrij in Den Helder. Zondag (eerste pinksterdag) was het rustig en op maandag moest er op het eiland worden gewacht. Volgens een woordvoerder bleef dat beperkt tot ongeveer een uur. TESO gebruikte het noodopstelterrein om de extra voertuigen op te vangen. Verkeersregelaars leidden auto's op de Pontweg via het fietspad naar het noodopstelterrein. De veerdienst zette maandag 5286 pae's over. Dinsdagochtend gingen er ook nog een hoop voertuigen terug naar de overkant.

Volgens TESO steeg het aantal personenauto's dit jaar met 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal caravans en aanhangwagens steeg met 50 procent. Daarbij moet in acht worden genomen dat het vorig jaar met de Pinksteren geen mooi weer was. In vergelijking met de Pinksteren van 2012 zijn de vervoersaantallen volgens TESO ongeveer gelijk. Toen was het eveneens prachtig weer en werden er circa dertigduizend auto's en ruim twaalfhonderd caravans en aanhangers overgezet.


Luilak

Luilak is zaterdagochtend rustig verlopen. Zowel bij de politie als de gemeente kwamen geen meldingen van overlast binnen.