Waarschuwing GGD bastaardsatijnrups

Contact met de haren van de bastaardsatijnrups kan leiden tot heftige jeuk, huiduitslag of irritatie aan de ogen dan wel de luchtwegen krijgen.

Dat stelt GGD Noord-Holland in de deze week afgegeven waarschuwing voor de rups. De pijlvormige brandharen hebben weerhaakjes waardoor ze bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen kunnen dringen.

Volgens de GGD moet, als er contact met de rups geweest, verspreiding van de brandharen voorkomen worden. 'Strip de huid direct na blootstelling met plakband, spoel daarna huid en ogen met lauw water goed af. Was kleding die besmet is met brandharen grondig, liefst op zestig graden. Meestal verdwijnen klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf.' Bij hevige jeuk kunnen volgens de GGD middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba verlichting geven.' De GGD adviseert naar de huisarts te gaan als klachten zich blijven voordoen of ernstig zijn. Voor vragen kunnen mensen terecht op tel. 088 – 01 00 500.

Ecomare laat op de eigen website weten dat bastaardsatijnrups van oudsher in de Texelse duinen voorkomt. In de jaren negentig waren de aantallen groter dan momenteel. 'Er kruipen nu ook veel andere soorten harige rupsen rond, bijvoorbeeld de hageheld en de beerrups. Deze zijn ongevaarlijk.'