Commissie omarmt

vuilwaterinstallatie

Een systeem waarbij al het vuile water van schepen kan worden ingenomen, gecombineerd met de inname en afgifte van oliehoudende stoffen en brandstoffen, zodat dit duurzaamheid versterkt en het water schoner blijft. Het lijkt een kwestie van tijd.

Tijdens de behandeling in de commissievergadering van woensdagavond ging het er niet om of er een dergelijk station moet komen, maar onder welke condities. Wie draait voor de kosten op en wie onderhoudt bijvoorbeeld de installatie als die eenmaal geplaatst is? Pas over twee weken beslist de raad, maar woensdag was er niet één partij die de vuilwaterinstallatie niet zag zitten.

Voor pleziervaartuigen is het al verboden toiletwater te lozen op het oppervlaktewater, maar voor beroepsschepen geldt dit verbod nog niet. In de haven van Oudeschild geldt dit lozingsverbod voor alle schepen, maar is nog geen innamepunt aanwezig. C.I.V. en de gemeente nemen hierin gezamenlijk het initiatief om vooruitlopend op regelgeving de opvang van vuilwater, in combinatie met de inname en afgifte van oliehoudende stoffen en brandstoffen, duurzaam en innovatief te regelen. De Coöperatieve Inkoopvereniging voor Visserijbenodigdheden is op dit moment bezig met de uitwerking van plannen om olie- en brandstoffen inname- en afgiftepunten te realiseren op de haven.

Daarnaast is de C.I.V. van plan de afgegeven olieproducten te verwerken tot grondstoffen. Gezamenlijk is besloten de samenwerking te zoeken in één installatie waarbij de gemeente een eenmalige bijdrage doet aan de C.I.V ter grootte van €60.000 ten behoeve van de inzameling van het vuilwater vanaf de schepen. De meeste partijen waren heel kort in het commentaar: 'Goed plan', Aan de slag' en 'Helemaal niets aan toe te voegen', waren enkelen hiervan. De VVD was het er ook mee eens, maar ziet graag dat de kosten via het rioolbudget gedekt worden.

Texel 2010 vroeg zich af hoe het terugverdienmodel er uit ziet en Sterk Texel vroeg zich in de persoon van Cees Hoogerheide af wie er verantwoordelijk wordt voor het onderhoud. Die verantwoordelijkheden komen volgens wethouder Frank Kingma te liggen bij het C.I.V. Het was het eerste onderwerp dat de nieuwe wethouder mocht verdedigen. Op het vergeten te beantwoorden van één vraag ging het hem goed af. Hij had zich duidelijk goed voorbereid en ondanks dat het een onderwerp was dat tot weinig weerstand leidde, redde hij zich uitstekend.