Anders bekeken

Van de andere kant

Ik ben de haren van mijn benen aan het scheren. Ik moet onder het mes in het Gemini en de zomerjurken met bruine benen willen geen dons in het zicht. Ik kreeg ooit een epileerapparaat, dus vooruit met de geit.... Dochterlief is er kien op. 'Mam, je moet je oksels scheren.' Al komt er geen haar in het vizier; glad voor alles. Ja de 'Conchita-taferelen' zijn er bij ons niet bij; zodra er haren op de kin komen of de wenkbrauwen uitdijen, ga ik naar een vriendin die alles weer bijwerkt.

Vroeger had ik een oma die prikte, oeh daar had ik een hekel aan om die te zoenen. Nee de baard die de winnaar van het songfestival had, zal hopelijk niet op mijn kin prijken. Toch is er een hoop gaande in deze sector... In de bijlage letterkunde van de Trouw staat een heel artikel over "Vreerwerk". Vreer is de samenstelling van vrouw en heer. Het artikel 'Wat is daar nou ziek aan" is een uitleg over transgenders en het derde gender. Mensen die eigenlijk in de verkeerde jas zitten.

Het is al weer een aantal jaar geleden dat ik in de Aldi liep en aangesproken werd: Voor me stond Wilma, een oude schoolvriendin. Tot mijn verbazing zei dat ze tegenwoordig Willem heet. 'Joh', reageerde ik en zocht naar woorden. 'Dat is nogal wat zeg.' Ze vertelde en het kwam me heel logisch over dat ze zich had laten helpen. Als je je eigenlijk een jongen voelt, zowel emotioneel als fysiek, dan ben je eigenlijk een gevangene en kun je niet uitkomen voor je ware aard.

Ik had er geen moeite mee en moest aan mijn moeder denken die ooit een neef opving uit Amerika. Hij was homofiel, maar onder grote druk toch getrouwd, heel ongelukkig geworden en gevlucht naar tante Lena in Holland. Aan de tafel hadden ze hele gesprekken. Mijn moeder hield niet van het woord 'homofiel', maar op een gegeven moment hoorde ik haar zeggen "Mijn lieve jongen, je had nooit mogen trouwen, jij houdt niet van vrouwen zoals ome Enno. Jij wordt verliefd op jongens, je bent van de andere kant''. Het was voor hem een openbaring dat hij mocht zijn wie hij was. Fluitend ging hij de douche in om zich te scheren.

In mijn geschoren been zit een grote snee. Dokter Boonstra, de orthopeed, maakte er een nieuwe knie in. Voor mij is het vreemd. Ik lig in een ziekenhuisbed met infuusslangen, catheter, drains en ben een echte patiƫnt. Dat is best moeilijk....de andere kant van de medaille.

Manlief verzorgt me. Ik laat alles maar over me heen komen. 's Morgensvroeg staat Boonstra aan mijn bed. 'Ja het is prima gegaan, ik heb er alleen een grote knie in moeten zetten, een mannenknie wel te verstaan.' 'Och', zeg ik, 'laat mij ook eens iets mannelijks hebben,als het maar geen haren zijn....'

Jozien