Vier busjes met plek voor acht mensen

Vier taxibusjes met elk ruimte voor acht personen, 130 haltepalen waar reizigers kunnen in- en uitstappen en een RegieCentrum dat de verzoeken van reizigers om openbaar vervoer afhandelt.

Dat is in een notendop hoe de Texelhopper moet gaan functioneren zodra de proef start. Mensen kunnen bij het RegieCentrum via een app, e-mail, website of de telefoon aangeven dat ze vervoer nodig hebben, waarna er wat wordt geregeld. Wie minstens een uur van te voren reserveert, heeft de garantie dat er een busje voorrijdt. Wie korter van te voren boekt, moet mogelijk langer op het voorrijden van een busje wachten.

De busjes komen in de plaats van lijn 29. Die blijft wel rijden, maar dan alleen in de ochtenden twee keer en in de middagen vier keer om leerlingen van en naar de OSG te vervoeren. De kosten zijn €3,- per rit en dat komt erop neer dat korte ritjes duurder worden en langere ritten relatief goedkoper. Volgens de provincie betaalt iemand nu gemiddeld €2,50 voor een rit. De OV-chipkaart doet niet mee. De provincie wees erop dat dat elders in het land ook al geldt voor belbusjes en regio-taxi's. Texelaars die een maandkaart hebben, kunnen straks 35 kaartjes per maand krijgen. Er wordt volgens de provincie nog bekeken hoe de OV-studentenkaart in de proef kan worden verwerkt. Gedacht wordt aan een alternatief.

Het college vraagt de gemeenteraad om op 18 juni in te stemmen met een aantal investeringen. Dat is €50.000,- voor het opzetten van het RegieCentrum, €50.000,- voor het plaatsen van de 130 haltepalen en €760.000,- voor de exploitatie van het RegieCentrum in 2015 en 2016. Dat geld wordt allemaal gedekt uit de provinciale subsidie van €1,6 miljoen. Daarnaast vraagt het college de raad om €100.000,- om in 2015 en 2016 een accountmanager op de proef te zetten. Die zit bovenop de resultaten van de proef om bij te houden hoe alles loopt en om de opgedane ervaringen voor de gemeente te verwerken. Die kosten wil het college dekken via de Kadernota. Dat geld komt dus voor rekening van de gemeente.

De proef is onder meer afhankelijk van de vraag of toeristen gebruik gaan maken van de Texelhopper. De provincie en de gemeente willen veel gaan investeren in promotie om de Texelhopper bij toeristen onder de aandacht te brengen.

Met de 130 haltepalen wordt het voor reizigers onder meer mogelijk om met het openbaar vervoer bij de strandopgangen te komen. Ook komen er meer verbindingen tussen oost en west. Texel kent nu zo'n vijftig bushaltes. Bedoeling is dat de Texelhopper start in oktober en van de eerste tot de laatste boot rijdt.