Lijn 28 pikt reizigers op aan de Nikadel in De Koog.
Lijn 28 pikt reizigers op aan de Nikadel in De Koog. Foto: Job Schepers

Politiek bereid mee te doen met Texelhopper

Het ziet ernaar uit dat de proef met het openbaar vervoer er gaat komen. Op Texel 2010 na toonden alle politieke partijen dinsdagavond in de raadscommissie hun bereidheid in te stemmen met de proef die de naam Texelhopper heeft gekregen.

De politieke partijen hadden wel de nodige kanttekeningen en zorgen bij het experiment. Dat de OV-chipkaart geen plek in de Texelhopper krijgt, werd door GroenLinks, PvdA, CDA en Texels Belang als een gemis ervaren. Ben Zegeren van het CDA vond het ook jammer dat er geen meerrittenkaarten tegen een lager tarief dan €3,- per rit komen.

Piet Standaart (Texels Belang) zette zijn kanttekeningen bij de kosten die gemaakt worden. De komende twee jaar wordt er een hoop betaald uit de subsidie van €1,6 miljoen die de provincie beschikbaar heeft gesteld. Standaart vroeg zich af hoe het daarna verder zal gaan. Het is nu zo dat de taxi-ondernemers die meedoen de €3,- voor een rit krijgen en daarnaast van de provincie nog eens €4,-. Dat wordt later afgebouwd naar €2,-.

Dat leidde tot de zorg dat een rit met de Texelhopper over twee jaar flink duurder dan €3,- per rit zou kunnen worden. Wethouder Eric Hercules wees erop dat het project een sluitende businesscase heeft als het aantal reizigers met het openbaar met 8 procent stijgt. Dat is ongeveer tienduizend mensen.

Volgens de wethouder is dat een groei die te doen moet zijn. Tijdens een eerdere bijeenkomst over de Texelhopper aan het eind van de middag toonde ook directeur Bart de Vries van TBO-Texel zijn vertrouwen in de uitgebreide businesscase die voor de proef is opgesteld. De andere twee taxibedrijven die meedoen zijn Texeltours en Taxi Attent.

Texel 2010, een verklaard tegenstander van de proef, bleef tegen. Aad van Gils zei het gevoel te hebben dat de gemeente 'tegen de stroom in aan het zwemmen is' en vond dat veel argumenten voor de Texelhopper gebaseerd zijn op angst. Die opvatting werd niet gedeeld door wethouder Hercules. Volgens Texel 2010 zal de €3,- voor een rit voor veel mensen toch duur uitpakken en de partij kijkt met zorg naar de toekomst als de provincie Noord-Holland in 2018 het openbaar vervoer opnieuw moet aanbesteden.

Tijdens de presentatie eerder op de dag liet een woordvoerster van de provincie weten dat de proef slaagt als er de komende twee jaar meer mensen met het openbaar vervoer op Texel gaan reizen, als klanten tevreden zijn en als het lukt om duurzaam te werken. Het is echter ook mogelijk dat de proef mislukt. Als het goed gaat, wil de provincie de Texelhopper in 2018 opnemen in de aanbesteding van het openbaar vervoer. De provincie is daar verantwoordelijk voor.

Hercules kaartte aan dat er zeker zaken mis zullen gaan, maar daar moet volgens hem niet meteen van geschrokken worden. 'Dan moeten we zaken bijstellen.'

De woordvoerster bracht in herinnering dat Noord-Holland in de hele provincie moet snijden in het openbaar vervoer en buslijnen. Voor Texel is vooralsnog een uitzondering gemaakt en de €1,6 miljoen vrijgemaakt om te kijken of het met taxibusjes op afroep anders kan. Het toerisme heeft daarin een doorslaggevende rol gespeeld.

Bedoeling is dat de Texelhopper vanaf oktober gaat rijden. Het onderwerp staat woensdag 18 juni op de agenda van de gemeenteraad en dan moet er een verlossend ja of nee te horen zijn.