Geen afvalbakken meer op stranden

De gemeente plaatst dit jaar bij wijze van proef geen afvalbakken meer op de stranden bij paal 9, 12, 15, 17, 28 en 33.

Alleen op de stranden bij De Koog blijven voorlopig alle afvalbakken nog staan. De gemeente verwijst naar Staatsbosbeheer dat een aantal jaar geleden al de afvalbakken uit het bos weghaalde. Het resultaat was een 'schoner totaalbeeld', omdat bezoekers door het ontbreken van bakken de eigen rommel moeten meenemen.

Als alternatief zijn bij de strandopgangen inzamelcontainers (milieustraat) geplaatst waar strandgangers gescheiden hun plastic, papier, blik en restafval in kunnen deponeren. De gemeente leegt de bakken tijdig, waarna het afval als grondstof verder wordt hergebruikt.

De proef wordt gehouden op verzoek van de strandexploitanten die aan MyBeach meedoen. De bakken van MyBeach blijven in gebruik in de directe omgeving van de paviljoens en de kiosken. De bij MyBeach aangesloten paviljoenhouders zorgen ervoor dat hun stranddeel iedere dag wordt opgeruimd. De stranden bij De Koog blijven volgens de gemeente buiten de proef, omdat de opgangen daar lastiger toegankelijk zijn om een milieustraat te legen. De gemeente hoopt dat er zonder afvalbakken een schoner strand en een 'rustiger en mooier strandbeeld' ontstaat.