'Minder personeel vrijwel zeker zonder gedwongen ontslagen'

Een personeelsvermindering van 187 naar 134 full time banen (fte's) en daardoor een blijvende jaarlijkse besparing van €1,5 miljoen euro. Dat lijkt in 2016 de uitkomst te worden van de reorganisatie bij de gemeente, een ingrijpende operatie die inmiddels halverwege is en die volgens het college vrijwel zeker zonder gedwongen ontslagen zal aflopen.

Vooral over dat laatste zijn b en w verheugd. 'Bijna te mooi om waar te zijn, maar het is realiteit. Het is heerlijk als je niemand hoeft weg te sturen', aldus wethouder Hennie Huisman.

De reorganisatie, die van groot belang is voor het zelfstandig voortbestaan van de gemeente, begon in 2011 met een 'selectieve personeelsstop', het terugbrengen van het aantal leidinggevenden van 21 naar 7 en het veranderen van manieren van werken. Velen moesten om aan de slag te blijven een andere plaats krijgen. Een cruciale rol daarbij speelde de plaatsingscommissie die rekening hield met een drietal voorkeuren die de betrokken mensen zelf konden aangeven. Dat leidde tot veel verschuivingen, niet altijd tegen de zin van de medewerkers die de reorganisatie zagen als een uitdaging om wat anders te gaan doen. Het is volgens Huisman gelukt het gros van de medewerkers een andere plek te geven, al zal de daarvoor benodigde procedure, met nauwe betrokkenheid van de vakbonden, pas in augustus zijn beslag krijgen zodat nog niet alles rotsvast staat. Veel medewerkers die naar een andere post gaan zullen daarvoor een opleiding moeten krijgen zodat ze kunnen voldoen aan prestatieafspraken. Naast het gewone natuurlijke verloop zullen sommige ambtenaren de gemeente verlaten en gebruik maken van een afvloeiingsregeling. Er zijn er ook die kunnen overstappen naar een andere werkgever zoals de Veiligheidsregio.

Het terugdraaien van de sterkte sinds 2011 met 25 fte (34 personen) heeft tot dusver al een besparing van €2,4 miljoen aan arbeidskosten opgeleverd.