Vier havo van de OSG krijgt les van de dames van het softballteam.
Vier havo van de OSG krijgt les van de dames van het softballteam. Foto: Jeroen van Hattum

Softballsters geven les op OSG

Leerlingen van de OSG in Den Burg hebben woensdagochtend les gehad van het Nederlands Dames Softball Team.

Het team was in aanloop naar het WK Softball later dit jaar in Haarlem nog een keer op Texel om mensen te bedanken voor alle medewerking het afgelopen half jaar. De dames gaven 's morgens les aan de leerlingen en 's middags waren ze voor clinics op De Krim. Volgens coach Craig Montvidas was dat eveneens als dank voor alle steun die het vakantiecentrum aan het team heeft gegeven.

De dames verbleven sinds november meerdere keren een week op het eiland. Montvidas: 'Normaal trainen we in Amsterdam in een sporthal en dan zijn er veel dames die een eind moeten reizen. Na afloop moeten ze ook meteen weer weg. Hier heb je dat niet en kun je na een training bij elkaar blijven.'

Volgens Montvidas is vanaf 1 juli de blik volledig gericht op het WK Softball. 'Dan vertrekken we naar de Amerikaanse staat Illinois om in 23 dagen twintig wedstrijden te spelen.' Van 15 tot 24 augustus is het WK. De dames streven naar de wereldtitel. Ze moeten minstens vijfde worden voor de financiële ondersteuning van NOC*NSF. Het Nederlands team is regerend Europees kampioen en staat hoog op de wereldranglijst. De dames kwamen vorig jaar via de finale van de Nationale Sportweek in contact met Texel.


Loonsubsidie

Werkgevers die aanspraak willen maken op de loonsubsidieregeling 'Jeugd op Texel behouden' kunnen sinds woensdag een aanvraag indienen bij de gemeente. Het gaat om een tijdelijke, éénjarige regeling. Er is een budget beschikbaar van in totaal €137.200,- om loonkosten voor nieuw gecreëerde werkplekken voor acht trainees te subsidiëren. De subsidie bedraagt 35 procent van de bruto loonkosten (inclusief werkgeverslasten) tot een maximum van € 15.575 per trainee. Texelse werkgevers die nieuw gecreëerd werk aanbieden komen in aanmerking. Het werk moet minimaal op MBO-niveau zijn. De loonkostensubsidie komt voort uit een raadsbesluit van 12 maart. Bedoeling is met de regeling jeugd op het eiland te behouden.