Renners en ploegleiders zijn klaar voor de Tour de Lasalle.
Renners en ploegleiders zijn klaar voor de Tour de Lasalle. Foto: Benno Dros

Wielrennen op Texel

De Tour de Lasalle komt donderdagavond 12 juni naar Texel. Na een vliegende start vanaf de boot rijdt het peloton een etappe van 62,6 km over het eiland. Tot de circa 140 wielrenners behoren dertien Texelaars.

'Vorig jaar wist ik niet wat me overkwam. Van de boot af lag ik al op achterstand. Ik dacht: ik pik wel aan bij een volgend groepje. Maar toen ik achterom keek, was er niemand meer', vertelt de Texelse deelnemer Sander van Beek.

Ditmaal wil hij zich niet meer laten verrassen en dat geldt ook voor de andere deelnemers aan de Tour de Lasalle. Zij hebben zich voorbereid via diverse Noord-Hollandse wedstrijden zoals de Hel van Petten en de Meertour. Zelfs werd een heus trainingskamp gehouden.

'We hebben alle nachtelijke klassementen gewonnen. Dat moeten ze ons in de Tour nog maar eens nadoen', grijnst ploegmaat Niels Bos. De Texelse renners, herkenbaar aan een groen-witte outfit, rijden onder de vlag van Catharinahoeve-Univé en zijn verdeeld over drie teams. 'Prestaties worden niet verwacht, maar zijn wel mooi meegenomen', zegt hoofdsponsor Joost Hoogenbosch, die zelf ook meerijdt. De kopman van team 1, Richard Doggen uit Den Hoorn, heeft kans om in de top tien te finishen. 'Vorig jaar was ik achttiende, nu hoop ik kort te rijden. Daarnaast wil ik Luuk van der Meer aan de winst in het jongerenklassement helpen.'

De Texelse deelnemers aan de wielerwedstrijd zijn Richard Doggen, Thomas Boom, Luuk van der Meer, Klaas Uitgeest (Team 1), Niels Jeroen Bos, Serai van der Plaats, Joost Hoogenbosch, Rutger Zoetelief (Team 2), Jesse Hoven, Sander van Beek, Remko Koopman, Tom Witte (Team 3) en onder voorbehoud Ruben van Vliet (individueel). De ploegleiders zijn Leen van Elk en Simon Appel, met assistentie van Cees Koopman en Duran de Boer. Voor de trainingsschema's zorgde Ferdinand Mulder.

De Texelse 'Rabo'-etappe voert vanaf de start om 19.00 uur over het hele eiland, alvorens om 20.24 uur te finishen op het Molwerk nabij de boot. Wie de renners wil aanmoedigen, moet rekening houden met de volgende doorkomsttijden: 19.05 uur Den Hoorn (Kleiweg), 19.22 uur De Koog (Epelaan), 19.29 uur bonificatiesprint Zaandammerdijk, 19.43 uur De Cocksdorp (Langeveldstraat), 19.30-19.50 uur tweemaal kruising Oorsprongweg-Hoofdweg, 19.59 uur Oosterend (bevoorrading Zevenhuizen), 20.08 uur Oudeschild (klimsprint Laagwaalderweg bij haven), 20.24 uur finish Molwerk. Het precieze schema staat op www.tourdelasalle.nl.


Tusse de Banke


Paulien Valk exposeert van zaterdag 7 tot en met vrijdag 13 juni in Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg. Valk maakt niet alledaagse kunst. Aangespoelde handschoenen, touw of schelpen vinden de weg naar haar atelier. Van dit materiaal creëert zij zeemeerminnen, oesterbloemen en bijzondere geiten en schapen. Haar werk is op meerdere plaatsen op Texel te zien zoals bij Klifhanger en Dichter bij Zee. Tusse de Banke is dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur.