Redding voor beeld

In vrede spelend kind

Het college gaat graag mee in het aanbod van Martien Boom uit Oudeschild om het Georgisch beeld 'In vrede spelend kind' tegen materiaalkosten te repareren.

Dat liet wethouder Eric Hercules dinsdagavond weten in de commissie. Boom doet het voor nog geen duizend euro, terwijl een bureau een kostenplaatje van meer dan tienduizend euro had opgesteld.

Waar het Georgisch beeld na de opknapbeurt moet komen, is nog niet bekend. Petra Schut (D66) pleitte ervoor de adviescommissie Cultuurbeleid erbij te betrekken. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) noemde het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld en Nico Erwich (Texel 2010) pleitte ervoor dat het beeld terugkeert in De Koog. Hercules wil de keuze overlaten aan de Texelaars die zich hebben ingespannen het beeld te behouden.

Dries Veltkamp (PvdA) deed en passant het voorstel in Den Burg een 'kunstkerkhof' aan te leggen. Daar zouden kunstwerken die weg moeten rustig kunnen 'versterven' of alvast klaar kunnen staan voor herplaatsing elders. Als voorbeeld noemde hij het weggehaalde kunstwerk van de Groeneplaats, de Witte Punt die een tijdje op de dijk in Oudeschild stond en het monument van Jan Wolkers bij Ceres als dat moet wijken voor de versterking van de Waddenzeedijk.