De brandweer ontfermt zich over de 'slachtoffers'.
De brandweer ontfermt zich over de 'slachtoffers'. Foto: Jeroen van Hattum

Grote oefening op Kadijksweg

Een botsing tussen meerdere voertuigen op de Kadijksweg en meer dan tien 'gewonden'.De brandweer pakte gisteravond flink uit bij een oefening op de Kadijksweg ter hoogte van het fietspad nabij de kruising met de Laagwaalderweg.

Er waren zogenaamd een trekker met een aanhanger, een vrachtwagen en meerdere personenwagens op elkaar gereden. Een van de auto's had zogenaamd een groep fietsers op het fietspad meegesleurd en die lagen 'gewond' tussen de verwrongen fietsen op de grond. De brandweer verleende eerste hulp en bevrijdde mensen die 'bekneld' in de voertuigen zaten. Een van de wagens was voor de oefening daarwerkelijk in het water gelegd en een andere auto werd opengeknipt om het achter het stuur zittende 'slachtoffer' er veilig uit te halen. De slachtoffers waren mensen van de brandweer zelf en leden van de jeugdbrandweer.

Volgens Jelle de Boer en Richard Bousma van de brandweer ging het om een zogeheten eindoefening waarbij vaardigheden werden getest die eerder in kleinere oefeningen afzonderlijk naar voren waren gekomen. 'Bij deze oefening is alles bij elkaar gekomen.' Er werd onder meer getest hoe de onderlinge samenwerking tussen de diverse ploegen was. De manschappen werkten samen bij de eerste hulp aan en bevrijding van de 'slachtoffers' en er waren vier bevelvoerders actief die onderling taken moesten verdelen en de officier van dienst op de hoogte moesten houden.

Openknippen van een auto voor bevrijding van een 'slachtoffer'.
De brandweer pakte flink uit voor de oefening.