Onderzoek: 'Aanleg kunstgrasveld op hoofdveld Texel'94 is haalbaar'

De ondergrond van het hoofdveld van Texel'94 is geschikt voor een kunstgrasveld. Dat staat in een haalbaarheidsonderzoek dat bureau Copier uit Veghel voor de gemeente heeft opgesteld.

Volgens het onderzoek moet een kunstgrasveld dan wel onder droge omstandigheden worden aangelegd. Het veld zou tien centimeter hoger moeten komen om de huidige drainage te behouden. In de lengterichting van het veld zou een nieuwe drainage moeten komen.

In het onderzoek wordt uitgegaan van een veld van 4,5 ton. Vervolgens is berekend wat het kost als de gemeente het veld onderhoudt (met vergoeding van Texel'94) of wanneer Texel'94 het kunstgrasveld zelf onderhoudt.

In het laatste geval moet de club rekening houden met een totale last van €62.074,- per jaar. Bij onderhoud door de gemeente zou de club jaarlijks €67.574,- kwijt zijn en in de huidige situatie (vier natuurgrasvelden) betaalt Texel'94 jaarlijks €51.048,- voor onderhoud, afschrijving, rente en vervangingswaarde. Bureau Copier stelt aan de hand van berekeningen dat Texel'94 op het moment geen capaciteitstekort heeft, maar precies voldoende wedstrijd- en trainingsvelden tot zijn beschikking heeft.

Wel is er een capaciteitsprobleem voor trainingen. Met de aanleg van een kunstgrasveld zou Texel'94 meer trainingscapaciteit hebben en kunnen de overige velden bij natte omstandigheden met rust worden gelaten.

Copier heeft ook gekeken naar de sportparken van Den Hoorn, De Koog en Oosterend. De laatste zou voldoende hebben aan 1,1 wedstrijdveld (er zijn er twee). De Koog kan met één in plaats van twee velden toe en het is de vraag of het 'financieel wenselijk is' in Den Hoorn voor twee teams een sportpark in stand te houden. 'Er is overcapaciteit en een kunstgrasveld bij Texel'94 zou deze kunnen opvangen.' Het onderwerp staat woensdagavond op de agenda van de raadscommissie.