Voorstelling op Broadway Den Hoorn in 2012.
Voorstelling op Broadway Den Hoorn in 2012. Foto: Archief Texelse Courant

Broadway in aantocht

Den Hoorn staat de komende dagen in het teken van een nieuwe editie van Broadway Den Hoorn. Op dertig plekken worden bijna zestig verschillende theatervoorstelling verzorgd.

Het is de negende keer dat Broadway wordt gehouden. Het festival ontstond in 1998 toen Cor van Heerwaarden het 10-jarig bestaan van Klif 12 vierde. Destijds waren er twintig huiskamers aan Klif betrokken, de komende dagen worden dertig huiskamers (grootste deel), schuren en garages drie avonden lang tot ware theaters omgetoverd.

Broadway begint vrijdagavond 6 juni en duurt tot en met zondagavond 8 juni. Het recept is beproefd en vertrouwd: De voorstellingen starten om 19.30 uur, 20.30 uur, 21.30 uur en 22.30 uur. De theaters gaan vijf minuten voor aanvang open en de voorstellingen duren ongeveer een half uur. Daarna is er voldoende tijd om op straat wat met elkaar te drinken en te kletsen en om vervolgens door te lopen naar de volgende locatie.

Op www.broadwaytexel.nl is te zien dat er wederom een breed scala aan kleinkunstenaars mag worden verwacht. Onder de aanwezigen veel bekende namen die eerder in Klif 12 optraden, onder meer bij de voorrondes van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Onder hen onder andere het duo Matroesjka dat tijdens de laatste editie van het AKF in Den Hoorn hoge ogen gooide en later de publieksprijs van het festival won. De groep De Blonde Jongens En Tim komt eveneens van het AKF af.

Broadway kan ook rekenen op vaste gasten als Mylou Frencken die samen met Pieter Tidden optreedt, Arno van der Heyden en Marijke Boon. Eveneens aanwezig zijn Joop Visser en Jessica van Noord. De jury van het TV-programma Holland's Got Talent kende hen niet, maar bezoekers van Broadway weten over het algemeen maar al te best wie Joop en Jessica zijn.

Op de site verder bekende namen als Katinka Polderman, Speelman en Speelman, Eva Crutzen, Yora Rienstra, Andermans Veren (ook bekend van Struûn), Berry Lussenburg en Van der Laan&Woe. De laatste twee zijn onder meer bekend van het TV-programma De Kwis met Paul de Leeuw. Anyway van Irisabella Bakker, Anneke Brons en Ruthie Vazana zorgt voor de Texelse inbreng.

Bekend van Broadway is echter dat het niet veel uitmaakt of er een voorstelling van een gevestigde of een onbekende naam wordt bijgewoond. De ervaring leert dat minder bekende namen vaak voor verrassende voorstellingen kunnen zorgen. Daarnaast gaat het vooral om de sfeer om in huiskamers leuke voorstellingen te zien en tussendoor op straat met bekenden te kletsen.