Dominee Peter den Braanker opent Heilig Vuur door te zwaaien met de officiële vlag
Dominee Peter den Braanker opent Heilig Vuur door te zwaaien met de officiële vlag Foto: Job Schepers

Texelse kerken laten het waaien

'Met 'laat maar waaien' wil ik zeggen dat men creativiteit de ruimte moet geven. Zoals kunstenaars dat doen met hun werk en ik bij mijn preken probeer', vertelt dominee en bedenker van het thema van Heilig Vuur Peter den Braanker tijdens de opening die woensdag gehouden werd in het Hoornder kerkje.

Heilig Vuur is een kunstmanifestatie die de bezoeker naast kunst een unieke kans biedt op een lekker dagje uit met de bezichtigingen van alle Texelse kerken. In de verschillende kerken is werk te zien van meer dan dertig, meest op Texel werkende, kunstenaars en twee groepen. Doordat er zoveel kunstenaars deelnemen is de verscheidenheid aan werk groot. Van fotogtrafie van Pieter de Vries en schilderijen van Corrie Timmer tot aan het creatieve werk van Ericka Voortman en het werk van beeldend kunstenaar Ricky Jansen. Tijdens de opening in het kerkje waren alle kunstenaars aanwezig, bijgestaan door belangstellenden en sponsoren. Het kerkje was dan ook tot de nok toe gevuld. De door de Raad van Kerken georganiseerde kunstmanifestie is verdeeld over twee weekenden. Mensen die dit weekend geen tijd hadden kunnen ook komend weekend nog op pad gaan. De kerken zijn dan van zaterdag tot en met maandag open van 13.00 uur tot 17.00 uur. De Maartenskerk in Oosterend is de gehele week geopend voor het publiek.

De opening werd ingeluid met het zwaaien van de officiële vlag, die tijdens het Heilig Vuur wappert bij alle kerken. De bijeenkomst werd afgesloten met muziek. Daarbij las het orkest steeds een anekdote voor die aansloot op de muziek. 'Op de Fonteinsnol voel je de wind door je haren spelen met een achtergrond van een ruisende zee', is één van de voorbeelden hiervan. De muziek werd met enthousiasme ontvangen. Komend weekend wordt goed weer verwacht en dit biedt een uitgelezen kans aan de fietsliefhebbers. In de aanwezige kerken is het programmaboekje (€2,-) te verkrijgen waarin een noordelijke en een zuidelijke fietsroute zijn opgenomen, één van ruim 26 kilometer en één van 35,7 kilometer. Het boekwerk biedt daarnaast een uitgebreide beschrijving van het te bezichtigen werk en de kunstenaars zelf. Dominee Den Braanker vond het heerlijk om weer even terug te zijn op 'zijn eiland'. Ik was natuurlijk betrokken bij het hele proces van Heilig Vuur en ik heb het thema bedacht dat zowel aansluit op de creatieve kant als op de altijd op Texel waaiende wind. Voordat het zover was ging ik echter aan het werk in het Drentse Dalen. Maar ik wilde de opening van het Heilig Vuur niet missen natuurlijk. De combinatie van kunst en een bezoek aan de kerken, die een kunstwerk op zich zijn, is fantastisch. Ik kan het iedereen aanraden', vertelt hij.