Marga Ran speldt echtgenoot Harry het ereteken op.
Marga Ran speldt echtgenoot Harry het ereteken op. Foto: Harry de Graaf

Ereteken 'Bavo' voor Harry Ran

Harry Ran uit Den Burg heeft het Ereteken van Sint Bavo van het bisdom Haarlem-Amsterdam gekregen wegens zijn uitzonderlijke verdiensten, vooral op sociaal-maatschappelijk gebied.

De 71-jarige Texelaar was naar eigen zeggen 'overdonderd' toen hij donderdagochtend aan het slot van de Hemelvaartviering in de parochiekerk in Den Burg het lintje kreeg uit handen van pastor Jan Granneman.

De bisschop zelf was verhinderd wegens vakantie. Het opspelden van de medaille liet Granneman over aan Harry's echtgenote Marga. Officieel is de onderscheiding bedoeld als eerbetoon voor vrijwillige activiteiten in het belang van bisdom en parochie.

Ran overschreed de grenzen van het geloof, vooral nadat hij na 23 jaar in 2003 vervroegd was gepensioneerd als registeraccountant bij het financieel bureau van het bisdom en terugkwam naar zijn geboorte-eiland. Hij was daar al snel actief bij de RK Caritas, het 'sociale' orgaan van de parochie, gericht op steun aan mensen in problemen door het verlenen van schenkingen of leningen.

Meer algemeen was zijn actieve betrokkenheid bij de Stichting Kerken en Minima, de Stichting Broodnodig (voedselbank) en de adviesraad van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).


Kunstwerk

Oosterend is op zoek naar mensen die ideeën hebben voor een nieuw kunstwerk. Dat komt voort uit de gift die TESO in 2007 bij het 100-jarig bestaan aan het Texelfonds gaf. Het geld is onder meer bedoeld om elk dorp een kunstwerk te geven. Belangstellende kunstenaars voor het Strender kunstwerk kunnen zich tot 31 augustus melden bij de dorpscommissie aan de Mulderstraat 37 in Oosterend. Bedoeling is dat het een kunstwerk wordt dat het gehele postcodegebied 1794 verbindt (dus ook Oost, Zevenhuizen en Het Noorden). De dorpscommissie en een aantal Oosterenders maken een voorselectie uit de inzendingen, waarna drie ontwerpen overblijven. Meer over het nieuwe kunstwerk en de procedure is te vinden op http://www.oosterendtexel.nl/kunstopdracht/136/.