Politieke partijen praten over onderhoud kunst

De politieke partijen praten dinsdagavond 3 juni over een verzoek van burgemeester en wethouders om €16.841,- uit te trekken voor onderhoud aan de gemeentelijke kunstcollectie. Ook het 'In vrede spelend kind' komt aan de orde.

De gemeente kent tot nu toe geen onderhoudsplan voor de gemeentelijke collectie en er is ook geen budget voor het beheer ervan. Het gaat om vijftien kunstwerken in de openbare ruimte en 198 kunstwerken die in het gemeentehuis en bij Gemeentewerken een plek hebben gekregen.

Volgens het college heeft het bedrijf Art Conservation in Vlaardingen vrijblijvend een offerte uitgebracht om de werken onder handen te nemen. Volgens het college is de kunst die zich binnen bevindt al geruime tijd niet meer onderhouden.Burgemeester en wethouders stellen de partijen voor om Art Conservation opdracht te geven de kunstwerken te reinigen, te conserveren dan wel te restaureren en om de kunst (binnen en buiten) te stabiliseren. Bedoeling is daarna jaarlijks €2750,- beschikbaar te stellen voor verder periodiek onderhoud. Het college vraagt de raad om de €16.841,- in afwijking van bestaand beleid uit de algemene reserve te halen. Bedoeling is dat de jaarlijkse €2750,- in de jaarlijkse begroting wordt meegenomen.

Onderdeel van het geheel is het beeld 'In vrede spelend kind' dat recent bij de Lubertischool in De Koog is weggehaald. Restauratie daarvan is geraamd op €11.056,- en dat vindt het college te duur. Het beeld, een gift van Georgië aan Texel en eigendom van de gemeente, staat inmiddels bij Gemeentewerken. De politieke partijen kunnen dinsdagavond hun mening geven over hoe verder om te gaan met het beeld.

Zeven prominente Texelaars, onder wie de ereburgers Cees de Jager en Harry de Graaf, hebben bij de gemeenteraad recent een pleidooi gehouden het beeld niet zomaar te dumpen of weg te stoppen, omdat het van grote kunstzinnige, historische en emotionele betekenis is. Zij noemen als optie het beeld ergens binnen in een publiek toegankelijk gebouw te plaatsen, zodat het verval kan stoppen. De hal van het gemeentehuis is al genoemd. De restauratie zou dan kunnen wachten tot betere tijden.Martien Boom uit Oudeschild heeft zich bereid getoond het beeld tegen vergoeding van materiaalkosten te restaureren. Hij gaf het kunstwerk veertien jaar geleden ook al een opknapbeurt.