OSG werkt aan sociaal plan voor personeel

De OSG in Den Burg is bezig met het opstellen van een sociaal plan om voorbereid te zijn op de naderende krimp van het aantal leerlingen. Daarnaast heeft de school voor de komende jaren streefformaties in beeld gebracht.

Dat heeft verandermanager Johan Bommerson van de OSG desgevraagd laten weten. Volgens de op 12 maart door de raad vastgestelde toekomstvisie moet de OSG tot 2020 rekening houden met een daling van het aantal leerlingen van 950 naar 650. Daarnaast moet de school weer in de zwarte cijfers komen. Daar wordt nu uitvoering aan gegeven.

Het onderzoek naar de streefformaties heeft onder meer in beeld gebracht bij welke vakken de komende jaren minder uren les nodig zijn. Docenten en onderwijsondersteunende medewerkers die uren zien verdwijnen, zijn de afgelopen dagen persoonlijk en mondeling door de schoolleiding op de hoogte gebracht. Dat leidde op het eiland al snel tot de verhalen dat personeel te horen zou hebben gekregen dat het overbodig wordt.

Volgens Bommerson ligt dat anders. Vooralsnog wordt de energie gestoken in een sociaal plan voor de medewerkers. Zolang dat er niet is, heeft de school formeel ook geen enkel instrument om de personeelsformatie te veranderen. De school heeft inmiddels drie keer overleg gehad met de vakbonden over een sociaal plan en volgende week staat een vierde overleg gepland. Bedoeling is dat leden van de bonden in de loop van juni hun mening over het plan kunnen geven. Volgens Bommerson wordt gewerkt aan een plan dat uit twee delen bestaat. De eerste fase gaat uit van de mogelijkheid dat medewerkers op vrijwillige basis vertrekken. In de tweede fase komt het onderwerp gedwongen ontslag aan de orde. 'Hopelijk kunnen we het bij de eerste fase houden.' Daarbij wordt onder meer uitgegaan van natuurlijk verloop, mensen die met pensioen gaan of de optie dat mensen instemmen met deeltijdontslag. Medewerkers krijgen verder de gelegenheid aan te geven welke rol zij voor zichzelf in de toekomst op de OSG zien weggelegd.

'De komende tijd wordt er helemaal niemand ontslagen of boventallig verklaard', aldus Bommerson. 'Het leek ons wel kies en getuigen van goed werkgeverschap om medewerkers bij het aantal lesuren die de komende jaren minder worden te informeren.' De OSG kent momenteel tachtig voltijdbanen waarvan 65 voor docenten en 15 voor onderwijsondersteunend personeel. In de toekomstvisie wordt de verwachting uitgesproken dat tot 2020 circa eenderde van de banen zal verdwijnen. Volgens het plan wordt gekeken naar de mogelijkheid om klassikaal lesgeven te vervangen door gepersonaliseerd leren waarbij leerlingen onder meer via de computer hun eigen traject volgen.


Tostilaan

Leerlingen van de OSG krijgen mogelijk toestemming een stukje weg bij het gemeentehuis in Den Burg van het bord Tostilaan te voorzien. De politieke partijen praten daar volgende week over.