De landbouw geeft kleur aan het landschap.
De landbouw geeft kleur aan het landschap. Foto: Gerard Timmerman

Feiten en cijfers over de Texelse landbouw

Hoe belangrijk is de landbouw voor de Texelse economie? Enkele cijfers.

Texel is ongeveer 16.000 hectare groot. De kleinste helft daarvan wordt ingenomen door natuur, wegen, binnenwater, etc. De andere helft, ongeveer 8500 hectare is landbouwgrond.

Wat wordt daarop verbouwd? Ongeveer 4.000 hectare bestaat uit grasland, de oppervlakte pootaardappelen, verreweg het belangrijkste gewas voor de akkerbouw, beslaat circa 1000 hectare en naar schatting enkele honderden hectare chipsaardappelen. Er staat tussen de 700 en 800 hectare suikerbieten en plantuien is met honderd hectare bezig aan een opmars. Ook staat er nog een grote oppervlakte graan, graszaad en maïs.

Hoe zijn de ontwikkelingen per sector? De melkveehouderijsector maakt, mede onder invloed van de gunstige prijzen en het verdwijnen van het melkqoutum, een flinke ontwikkeling door. Er worden en zijn heel wat nieuwe stallen gebouwd. Ook de pootaardappelen maakt een flinke ontwikkeling door, al zit de sector in verband met de noodzakelijk vruchtwisseling aan de maximum oppervlakte. De schapenhouderij lijkt redelijk constant.

Hoeveel bedrijven? Er staan 150 landbouwbedrijven geregistreerd, waarvan honderd met een gemiddelde omzet op jaarbasis van ongeveer €600.000,-.

Hoeveel zet de landbouw om? Een actuele schatting door de landbouw komt uit op circa €70 miljoen per jaar. Ter vergelijking: de toeristische sector zet volgens schattingen €200 miljoen om. Inclusief visserij, wetenschap en andere bedrijfstakken wordt de omzet op Texel op €400 miljoen geschat.

En de werkgelegenheid? PR Landbouw meldt dat twaalf procent van de Texelse beroepsbevolking werkzaam in de landbouw, maar volgens het CBS zou het nu 17 procent zijn.

Landschappelijk? De landbouw bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het eiland, bloembollen en andere gewassen geven kleur aan het landschap. Oogstwerkzaamheden zijn vanaf de weg te zien, schapen stofferen dijken en Hogeberg, tuinwallen, boeten en kolken maken deel uit van het culturele erfgoed.

De toekomst? Agrarische Jongeren Texel heeft bijna 50 leden, merendeels opvolgers.