Kees de Best verovert titel op Jaap Dros en Thomas Richter

Door in de laatste ronde een dubbele zege te boeken op zowel Piet Bakelaar als Co van Heerwaarden, passeerde schaker Kees de Best zijn naaste concurrenten Thomas Richter en Jaap Dros met miniem verschil en veroverde daarmee voor de eerste keer het kampioenschap van schaakclub En Passant.

De Best nam de titel over van Jaap Dros, die tweede werd. Thomas Richter, die lange tijd de lijst had aangevoerd, viel terug naar de derde plaats. Kandidaat-meester Gerard van Es reikte enigszins teleurstellend niet verder dan de vierde plaats. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de Texelse schaaktitel naar iemand anders gaat dan Dros, Richter of Van Es en het kampioenschap van Kees de Best is dan ook een duidelijk bewijs dat de Texelse schaaktop opnieuw breder is geworden. De titel komt hem zeker toe: in de onderlinge dubbele confrontaties van de En Passant topvier haalde hij het beste resultaat: 3½ punt (uit 6), terwijl Dros en Richter niet verder kwamen dan 3 punten, en Van Es bleef steken op 2½ punt. De oorspronkelijk uit Katwijk afkomstige 44-jarige De Best gold in zijn jonge dagen al als een talentvolle schaker. Hij werd al op de lagere school geselecteerd voor de extra trainingen in Leiderdorp, waar veelbelovende jongelingen werden onderwezen door professionele schaaktrainers van de Nederlandse Schaakbond. Onder meer Jeroen Piket, later een sterk grootmeester en Nederlands kampioen veroverde, zat bij De Best in de groep. Bij het NK tot 12 jaar pakte De Best de derde plaats en tijdens het NK tot 16 jaar werd hij vierde. Een meestertitel lag wellicht in het verschiet, maar De Best was ook een uitstekende voetballer en een toekomst als profvoetballer lonkte eveneens. Zware blessures stonden dit in de weg en hij keerde terug naar het schaakspel. Toen hij zich enkele jaren geleden op Texel vestigde, sloot De Best zich aan bij En Passant.

Eindstand:
1.Kees de Best 2253,8 punten; 2.Jaap Dros 2156,2; 3.Thomas Richter 2142,5; 4.Gerard Van Es 1591,8; 5.Piet Bakelaar 1258,0; 6.Jaap de Wijk 1081,1.