wat ik zeggen wou

Ziekenhuis

Alles is zeker. Alles is normaal. Alles is vanzelfsprekend. Onlangs heb ik een kleine medische ingreep ondergaan in het Gemini Ziekenhuis. De dag na de ingreep bleek ik een acute bloedvergiftiging opgelopen te hebben. Heel veel partijen hebben er toe bijgedragen dat ik nu dit verhaaltje kan schrijven. Door kordaat optreden van de ambulancebroeders en de vrijwillige brandweer kan ik - inmiddels weer thuis - zeggen: niets is zeker, niets is normaal of vanzelfsprekend. Mannen, bedankt voor jullie inzet en creativiteit. En beste automobilist, door uw onbezonnen inhaalactie op de Pontweg drukte u de ambulance bijna van de weg. Ik hoop dat u, gezien uw rijstijl, ook ooit op deze mensen kunt rekenen. Ook de TESO: bedankt voor jullie medewerking. Alle warme buren aan De Koog, bedankt voor jullie belangstelling, kaartjes en bloemen.

Het Gemini staat op de nominatie gesloten te worden. Het is voor mij nu al twee keer kantje boord geweest en heb ik nét op tijd het ziekenhuis kunnen halen. Eind van het jaar is daar de deur dicht, dit betekent een langere aanrijtijd. Wordt het Heerhugowaard? Alkmaar? Hoorn? Ik hoop maar dat er aan nog een andere oplossing wordt gedacht voor de eilanders. Raadsleden, visionairs: denk na en laat u horen. En investeer. Dán wordt t misschien: alles weer zeker, alles normaal en alles vanzelfsprekend.

Ton Maijs,

De Koog.


De Dijk



Met belangstelling las ik in de krant over het 'Guus-effect'. de positieve kanten van het optreden van een bekende artiest (Guus Meeuwis) op het eiland. Al jaren vraag ik me af hoe het te regelen valt om de Nederlandse rockband De Dijk op de dijk te laten spelen. Ik ben er zelf al eens mee in de weer geweest maar voor mij is het te groot. Als het optreden van een populaire act zoveel positiefs brengt voor ons eiland, is het dan ook mogelijk dat De Dijk naar Texel komt?

Pieternel Geurtz,
Den Burg.


Bureaucratie

Ik ging te stemmen, stempasje van de gemeente mee. Dat pasje werd zorgvuldig bekeken, men zag dat ik in het beruchte, zeer jeugdige Jan Dirksoord woonde. Men vroeg if ik me legitimeren kon. Dat kon ik helaas niet. Ik maakte als oude man van 86 kennelijk een verdachte indruk, daar kon je geen risico mee lopen. Uit veiligheidsoverwegingen mocht ik niet stemmen. Over verantwoordelijk gesproken. Men was te laf een enkele keer het gezonde verstand te laten spreken. Regels zijn regels, bureaucratie werkt verstikkend en ondermijnt de democratie en de samenleving. Het kent geen mededogen en draagt het stempel van een dictatuur. Door wat ik de laatste jaren op stembureaus heb meegemaakt, is het mij wel duidelijk dat de democratie dank zij de bureaucratie geen enkele kans van slagen heeft.

C. Terpstra

Jan Dirksoord.