Staatssecretaris Dijksma bezoekt de nieuwe Walviszaal van Ecomare.
Staatssecretaris Dijksma bezoekt de nieuwe Walviszaal van Ecomare. Foto: Jeroen van Hattum

Staatssecretaris bezoekt Ecomare

De verhalen over de bultrug en de potvis die in december 2012 op de Razende Bol aanspoelden, hoefden medewerkers van Ecomare maandagochtend niet meer aan staatssecretaris Sharon Dijksma te vertellen. 'Ik heb in die dagen alle vergunningen getekend die getekend moesten worden', zei de staatssecretaris van Economische Zaken met een kwinkslag tijdens haar werkbezoek aan Ecomare.

Wat ze nog niet had gezien was het vervolg van de potvis en dat is de nieuwe Walviszaal die een paar weken geleden werd geopend. Gefinancierd met het ambergris dat tot verrassing van alles en iedereen bij de ontleding uit de dode potvis tevoorschijn kwam. Met belangstelling liep de staatssecetaris, met onder meer natuur en dierenwelzijn in haar portefeuille, door de nieuwe zaal.

Interim-directeur Henk Wierenga en hoofd exposities Kees Groenewoud leidden haar rond. Een bezoek aan de bassins buiten en een kijkje bij de bruinvissen stond eveneens op het programma. De staatssecretaris had een speciale gast bij zich: commercieel manager Peter de Haan van vleeshandel Hilckmann in Nijmegen. Het bedrijf was een half jaar geleden bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Leeuwarden de hoogste bieder op de mogelijkheid een dag met Dijksma op stap te gaan.

Volgens De Haan werd destijds geboden voor het goede doel, maar was het ook praktisch om een keer rechtstreeks met de staatssecretaris te kunnen praten. Dijksma ging na Ecomare ook nog langs bij de zilte landbouw van Marc van Rijsselberghe nabij De Petten.