Raad kan zich vinden in extra geld van provincie voor Energieloket

De gemeenteraad kan zich erin vinden dat het Energieloket een bedrag van €300.000,- te besteden krijgt.

Wethouder Eric Hercules vroeg de partijen woensdagavond tijdens de raadsvergadering of zij erin kunnen meegaan dat de drie ton, afkomstig uit de provinciale subsidie van vijf miljoen van een paar jaar geleden, naar het Energieloket gaat. Dat kreeg de helft van de provinciale subsidie (€2,5 miljoen) en dat geld is sinds 2011 inmiddels bijna allemaal uitgekeerd. Met de extra drie ton kan het Energieloket naar verwachting tot het einde van het jaar open blijven.

Het loket heeft de provinciale €2,5 miljoen toegekend aan particuliere woningen en vakantiewoningen. Met het geld konden duurzame maatregelen worden genomen om de energiekosten omlaag te krijgen. Volgens de gemeente heeft de subsidie ertoe geleid dat sindsdien in totaal voor ruim €10 miljoen is geïnvesteerd in verduurzaming van bestaande woningen. 'Dat is goed voor de Texelse economie en goed voor de energieambitie.' Volgens de gemeente wordt jaarlijks ruim een half miljoen kubieke meter aardgas bespaard. 'Dat scheelt elk jaar ruim achthonderd ton CO2 in de lucht.'

De gemeente heeft van de provincie uitstel gekregen voor de afwikkeling en verantwoording van de regeling op energiegebied. Dat betekent dat de gereedmelding van werkzaamheden niet langer voor 1 oktober 2014 binnen moet zijn. 'Deze datum is verruimd naar 1 september 2015. Wel blijft natuurlijk gelden: als het geld op is, stopt automatisch de regeling.' Meer informatie: www.texel.nl of aan de balie van het gemeentehuis.


Radio Texel

Applaus woensdagavond tijdens de raadsvergadering voor Radio Texel. PdvA raadslid Remco van der Belt vroeg in de rondvraag aan de college- en raadsleden om hun waardering te tonen voor de jubilerende omroep en die werd door de aanwezigen ruimschoots gegeven. Radio Texel zendt onder meer de raads- en commissievergaderingen rechtstreeks uit.