Burgemeester Giskes met vertegenwoordigers van PWN bij het tappunt.
Burgemeester Giskes met vertegenwoordigers van PWN bij het tappunt. Foto: Henk Leyen

Watertappunt PWN in Cocksdorp

De Cocksdorp beschikt sinds donderdag over een eigen watertappunt. Uit de openbare kraan bij het kruispunt Klimpstraat/Molenlaan kan gratis leidingwater worden getapt.

De kraan is een geschenk van het Provinciaal Waterleidingbedrijf (PWN), ter gelegenheid van de reparatie van de oostelijke zinker in 2013, waarmee het leidingwater naar Texel wordt aangevoerd. Het college van burgemeesters en wethouders heeft er voor gekozen om het watertappunt in De Cocksdorp te plaatsen, omdat dit aansluit bij de voorgenomen plannen van de werkgroep Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp om een toeristische waterrijke recreatieroute in het dorp te ontwikkelen. Het plan omvat verschillende 'waterparels', zoals een educatieve en waterrijke recreatieve route met aantrekkelijke waterspeelelementen, gericht op jeugd en jeugdige ouderen. Daarnaast een educatief centrum over water, in relatie tot de thema's landbouw, droge voeten, ontginning, inpoldering, irrigatie, zoet-zout, natuur en leefomgeving. Tastbaar is nu dus het watertappunt.

PWN wil op zoveel mogelijk openbare plekken in Noord-Holland kraanwater aanbieden. 'Omdat het water zuiver, lekker, gezond en ook nog eens goed voor het milieu is. Daarnaast wil het PWN door het drinken van kraanwater te stimuleren het gebruik van plastic wegwerpflesjes tegengaan. Dagelijks worden in ons land 500.000 flesjes weggegooid, terwijl het kraanwater in Nederland duurzaam en van topkwaliteit is.'

De gemeente Texel heeft de ambitie uitgesproken om compleet energie en water onafhankelijk te worden. 'Verantwoord gebruik van water is hierbij van essentieel belang. Het watertappunt van de PWN ondersteunt deze Texelse duurzaamheidsambitie.' Over een eventuele eigen Texelse drinkwatervoorziening meldt het nieuwe samenwerkingsakkoord onder het kopje 'Texel is duurzaam, schoon en innovatief' onderzoek naar een eigen drinkwatervoorziening. Begin maart bleek uit onderzoek dat een eigen drinkwatervoorziening nu kostentechnisch niet interessant is. Een huishouden dat per jaar nu gemiddeld €284,- kwijt is aan drinkwater, zou dan namelijk €792,- gaan betalen. Op termijn zijn er wellicht wél mogelijkheden.