Tegenstemmen niet nieuw

Acht ja-stemmen voor Frank Kingma, negen voor Eric Hercules en tien voor Hennie Huisman. Het was woensdagavond voldoende om wethouder te worden, maar het hield niet over.

Ter vergelijking; vier jaar geleden kregen Huisman en Hercules veertien en elf stemmen vóór van de in totaal vijftien raadsleden. Frans Visman had er toen dertien en Edo Kooiman elf. Wie voor, tegen of blanco stemt, wordt niet bekendgemaakt.

Relatief veel tegenstemmen of blanco stemmen is niet nieuw. In 2006 kregen Nico Kikkert, Marian Merkelbach en Peter Bakker elk tien stemmen voor en vijf tegen. Oppositiepartijen VVD en PvdA bleken toen tegen te hebben gestemd. Met name de toenmalig VVD met raadsleden Gerbrand Poster en Frank Kingma had veel kritiek op de wijze waarop het college was gevormd.

In 2002 ging het er anders aan toe. Toen kregen Nel Eelman, Corry Heijne en Annie Hin unanieme steun van de raad bij hun benoeming tot wethouders. Woensdagavond deed zich de situatie voor dat Hennie Huisman ook kon stemmen op het nieuwe college. Dat kon, omdat ze sinds de verkiezingen tijdelijk raadslid was. De wet staat zo'n situatie toe.