Achter de schermen

Verhoudingen

Ben Zegeren zei het woensdagavond wel treffend: er zou een feestelijke sfeer bij de start van de nieuwe coalitie moeten hangen, maar hij had het gevoel die sfeer 'toch niet helemaal te pakken te krijgen'. Een feestelijke sfeer hing er ook zeker niet in de raadzaal.

Van VVD, PvdA en Texel 2010 had de zaal ongetwijfeld vol slingers mogen hangen vanwege het nieuwe samenwerkingsakkoord, maar Texels Belang en Sterk Texel waren niet bereid aan een feestje mee te werken. Zo uitte Piet Standaart (TB) zijn ongenoegen dat zijn persoon en oud-wethouder Edo Kooiman wrevel hadden opgeroepen tijdens de mislukte coalitiebesprekingen tussen Texels Belang, VVD en PvdA.

Hij vroeg expliciet of er nog zaken rond de nieuwe wethouder Frank Kingma zijn die zijn integriteit en of het aanzien van de gemeente kunnen schaden. Standaart verwees onder meer naar het opzij zetten van Peter Dral als wethouderskandidaat en hij kaartte aan dat wethouder Eric Hercules en Kingma met een baan van 0,95 in plaats van 1 FTE ruimte houden voor neveninkomsten. In vragende zin viel het woord 'zakkenvullers' en dat kwam de gewenste feestelijke sfeer in de zaal al helemaal niet ten goede.

Marjan de Groot (Sterk Texel) uitte haar ongenoegen dat Sterk Texel niet bij het akkoord was betrokken. Wat bleek? Formateur Robbert de Jong (VVD) had om een mail met wensen gevraagd, maar Sterk Texel wilde liever mee aan tafel zitten, dus uiteindelijk kwam het tot niets. Jaap Vlaming (GL) liet de nieuwe coalitie met rust, maar gaf aan niet gelukkig te worden van het vooruitzicht met TB in de oppositiebankjes te belanden.

Noem het oud zeer, naijlende coalitiebesprekingspijn of ander verborgen politiek leed, maar feestelijk was het niet. Klap op de vuurpijl was de stemming. Een ja-stem minder en Kingma was niet eens wethouder geworden. Voor Huisman en Hercules kunnen vijf en zes ontbrekende ja-stemmen op een totaal van vijftien raadsleden ook niet prettig zijn.

De avond maakte eigenlijk duidelijk dat diverse onderlinge verhoudingen nog steeds niet lekker zitten. Dat de partijen daar kennelijk zelf ook mee tobben, bleek uit het gezamenlijk en gemeend applaus voor woorden van raadslid Astrid van de Wetering (D66) om nu toch vooral gezamenlijk de schouders onder het eiland te zetten. Dat sloeg aan.

Zittend achter de perstafel bekroop me een soortgelijke gedachte, vandaar dit stukje. Hopelijk komt het over een jaar of zo nog eens ter tafel en hopelijk kan dan gezegd worden dat de verhoudingen in de raadzaal daadwerkelijk anders zijn geworden. Het zou voor Texel niet verkeerd zijn.

Jeroen van Hattum