'Groeneplaats blijft voorlopig onbebouwd'

De komende vier jaar niet bouwen op de Groeneplaats, één loket bij de gemeente voor alle vergunningen, geen verhoging van de belastingen als het niet hoeft en meer grip op het toeristisch investeringsfonds STIFT.

Dat zijn enkele voornemens uit het samenwerkingsakkoord dat VVD, PvdA en Texel 2010 met elkaar hebben gesloten. Het akkoord werd woensdagavond gepresenteerd en ondertekend door alle raadsleden en wethouders van de drie nieuwe coalitiepartijen.

De Groeneplaats wordt, wat de drie partijen betreft, de komende vier jaar niet bebouwd. 'De verwachting is dat de economie niet zodanig aantrekt dat de vraag naar nieuwe winkelruimte weer toeneemt.' Het nieuwe college moet wel eind dit jaar met een plan komen om de Groeneplaats de komende jaren gezelliger te maken. Gedacht wordt aan een 'herplaatsbaar multifunctioneel marktdak' in het centrum van Den Burg.

Nieuw is ook een plan één gemeentelijk loket voor vergunningen in te richten. Iemand die een aanvraag indient, moet vervolgens van start tot eind met één contactpersoon te maken hebben. De partijen gaan alle vergunningstrajecten kritisch bekijken en daar waar mogelijk de vergunningvereisten afschaffen. Streven is met meldingsplicht of algemene regels in de plaats te komen.

Inwoners en bedrijven mogen volgens het akoord 'niet extra worden belast in deze toch al zware tijden'. Alleen wanneer het noodzakelijk is voor het behoud van basisvoorzieningen als onderwijs, zorg en de zelfstandigheid van Texel, mogen de belastingen stijgen. Er wordt niet nog meer bezuinigd op budgetten voor cultuur, sport, verenigingen en minimabeleid.

Mocht het tot een stijging van de toeristenbelasting komen, dan moet de opbrengst naar toeristische infrastructuur en toeristische voorzieningen. Wat STIFT betreft, worden de teugels aangehaald. De partijen zeggen te gaan ijveren met een prestatie-contract met het toeristisch investeringsfonds en een beleidsplan. 'Dan kunnen we, meer dan nu het geval is, ervoor zorgen dat de investeringen die vanuit het fonds worden gedaan passen in de beleidslijn die de gemeente heeft uitgezet.' De partijen willen dat de VVV voortaan ook op zondag open gaat.

Zogeheten 'Denktanks' moeten ervoor gaan zorgen dat de gemeente ideeën van Texelaars beter gaat benutten. Zo'n Denktank zou moeten bestaan vrije denkers en ambitieuze, deskundige en creatieve mensen die samen een advies geven en niet schromen om een opiniestuk te schrijven of hun adviezen via social media te delen, zodat anderen daar ook op kunnen reageren.

Bedoeling is dat TOP, vastgoedeigenaren en bewoners van de dorpen gaan werken aan een visie op wonen en winkelen in de dorpen. Dat moet leiden tot balans, flexibel gebruik en antwoord op de vraag hoe om te gaan met vrijkomende panden. Belangrijkste punt is het behoud van de zelfstandigheid van Texel en dat moet bereikt worden door samen te werken. Het samenwerkingsakkoord, sociaal en liberaal genoemd, heeft daarom de naam 'Samen Zelfstandig' gekregen.