Eric Hercules tekent onder toeziend oog van formateur Robbert de Jong het samenwerkingsakkoord.
Eric Hercules tekent onder toeziend oog van formateur Robbert de Jong het samenwerkingsakkoord. Foto: Jeroen van Hattum

'Er moet hier een tros zure druiven liggen'

Een bewustzijnsmoment. Zo omschreef formateur Robbert de Jong van de nieuwe coalitie woensdagavond het moment dat raadsleden en wethouders van VVD, PvdA en Texel 2010 het nieuwe samenwerkingsakkoord tekenden.

De politici zetten voorafgaand aan de raadsvergadering allen hun handtekening bij het voorwoord. De Jong liet desgevraagd weten dat de politici daarmee nog even bewust werden gemaakt van het proces dat ze met elkaar hebben doorlopen om tot het gezamenlijk akkoord te komen.

Het tekenen riep de vraag op of de raadsleden en wethouders zich daarmee voor de komende vier jaar vastleggen aan alles in het akoord, maar volgens De Jong ging het erom dat iedereen zich bewust is van het gelopen proces.

De Jong wees er woensdagavond op dat er 63 dagen tussen de verkiezingen en de presentatie van het samenwerkingsakkoord en de installatie van het nieuwe college hebben gezeten. Hij bracht in herinnering dat een coalitie van Texels Belang, VVD en PvdA in eerste instantie voor de hand leek (elk drie zetels), maar 'niets bleek minder waar'.

Na de breuk in de onderhandelingen startte de VVD op advies van informateur Fred Winkel gesprekken met coalitiegenoten PvdA en Texel 2010. De Jong sprak van een 'zeer positieve grondhouding' bij de gesprekspartners. 'Waar verschillen van inzicht waren op onderwerpen en meningen werd respectvol naar de standpunten en bijbehorende argumenten van de ander geluisterd. Er werd gedebatteerd en vervolgens een goed compromis gesloten.'

Piet Standaart (Texels Belang) had een ander beeld. Hij stelde dat de onderhandelingen stuk liepen op 'persoonlijke en partijbelangen' en niet op inhoudelijke zaken. Oud-wethouder Edo Kooiman lag niet lekker en hetzelfde gold voor Standaart. De fractievoorzitter plaatste kritische kanttekeningen bij Kingma en wilde weten of er nog zaken zijn die zich tegen de nieuwe wethouder kunnen keren. Daarbij haalde hij gegevens van de Kamer van Koophandel aan dat Kingma in januari voor zijn bedrijf een andere rechtsvorm had gecreƫrd.

Standaart vroeg zich ook af of de integriteit van de nieuwe wethouder niet is aangetast doordat hij kortgeleden nog in zijn rol als voorzitter van Texel 2010 mee kandidaat-wethouder Peter Dral aan de kant zette. 'Dat verdiende op zijn zachtst gezegd niet de schoonheidsprijs.'

Standaart zei er ook veel moeite mee te hebben dat de partijen de inhoud van het samenwerkingsakkoord niet tot zich konden nemen. Een soortgelijk geluid kwam bij Marjan de Groot van Sterk Texel vandaan. De Jong benadrukte dat de partijen tijdens een volgende raadsvergadering op 26 juni hun mening over het akkoord kunnen geven. Het was nu enkel presentatie. Henk Jonker (Texel 2010) merkte op dat er naast de bloemen voor de vertrekkende en nieuwe wethouders ook een trosje druiven had moeten liggen. 'Zure druiven voor Texels Belang.' Jaap Vlaming (GroenLinks) wees erop dat de verhouding 8-7 weer terug is in de raadzaal. De nieuwe coalitie heeft een krappe meerderheid van acht zetels. Jur Schuiringa (VVD) dankte De Jong voor al zijn inzet als proces-begeleider. Astrid van de Wetering (D66) zei het akkoord eerst maar eens te gaan lezen en Alfred Schaatsenberg (PvdA) hield het kort. 'Er is een hoop te doen, laten we aan het werk gaan.'