Afbeelding
Foto: eigen foto

Kunstwerk bij haven

De betonnen muur tussen het bedrijventerrein van Ooms Construction en de toegang tot de Waddenhaven is de afgelopen week in gereedheid gebracht voor de muurschildering die in de loop van de komende maand zal worden aangebracht.

Op initiatief van Drift producties is de muur in 2012 als 'project' naar AVRO's Kunstuur gestuurd, dat op zoek was naar de beste plek voor een muurschildering van de Amsterdamse kunstenaar SIT. De muur in Oudeschild sprak de kunstenaar het meest tot de verbeelding. Op de muurschildering wordt de geschiedenis van vier eeuwen Texel in beeld gebracht. De zee, de vervuiling ervan en de schone toekomst, de walvisvaarders op de Rede van Texel, de zeehonden op het wad, scheepswrakken op de zeebodem, het juttersbadeendje, zwemmende kinderen in zee en de meeuwen boven de vuurtoren kregen een plaats in het ontwerp. De muur behelst uiteindelijk meer dan alleen een muurschildering. Het geheel wordt verlicht door LED's die hun energie uit zonnepanelen halen en over de muur komt een virtuele laag, een zogeheten Layar, waarmee achtergrondinformatie gegeven wordt over wat er in de tekening te zien is. Daarnaast worden kaarten verkocht van details van de muurschildering waar de Layar is op te roepen met een smartphone. De opbrengst van de kaarten wordt gedeeltelijk gebruikt om de muur in goede staat te houden, een ander deel gaat naar de stichting Plastic Soup Foundation, die verontreiniging van de oceanen een halt toeroept. De afgelopen week is de muur geprepareerd en de grond ervoor geƫgaliseerd. Algen, mos en roest zijn verwijderd zodat een grondlaag kan worden aangebracht. Na deze schoonmaak wordt de muur twee keer met een witte voorstrijk behandeld, waarna de kunstenaar aan het werk kan. Hij verwacht de hele maand juni en de eerste week van juli bezig te zijn met de 400 vierkante meter grote muur. In juli wordt de digitale laag gerealiseerd. De ledlampen en zonnepanelen worden in augustus aangebracht. Eind augustus of begin september vindt de officiƫle opening plaats. Het project is geadopteerd door de Waddenhaven, en wordt breed ondersteund door het dorp en de rest van het eiland. Zowel de gemeente als STIFT ondersteunen het project, dat daarnaast wordt gesponsord door tal van bedrijven niet alleen uit Oudeschild, maar van heel het eiland en ook daarbuiten. In totaal wordt 't Skilder muurtje door ruim vijftig bedrijven en organisaties ondersteund. Voor meer informatie www.skildermuurtje.nl.


Uitwisseling Popkoor

Popkoor Texel is afgelopen weekend voor een uitwisseling naar Ameland geweest.

Samen met het veelgevraagde Amelander Shantykoor werd daar een concert gegeven in het kerkje van Hollum. Ook het eigen combo was meegereisd. Het contact werd gelegd door dirigent Mathieu Vulto. De uitwisseling is voor het koor aanleiding wat vaker naar de overkant te gaan.