Politieke partijen unaniem voor aanpak drugsproblemen Texel

Burgemeester en wethouders moeten in de raadscommissie van 2 september een plan presenteren om de drugsproblematiek op het eiland aan te pakken.

Dat hebben de politieke partijen in de gemeenteraad woensdagavond unaniem besloten. Het plan moet tweeledig zijn: het aanbod van drugs moet bestreden worden en de vraag naar (hard)drugs moet worden verminderd.

De partijen willen onder meer inzicht in de gemelde incidenten op gebied van drugsoverlast en drugshandel in de afgelopen twee jaar. Ze willen een antwoord op de vraag waarom er veel vraag naar drugs is op Texel. 'Niet alleen in het toeristenseizoen, maar het hele jaar door. Waarom is die vraag hier groter dan elders en wat kunnen we doen om de vraag te verminderen.' Het probleem wordt in het besluit urgent genoemd.

Het plan van aanpak moet onder meer maatregelen bevatten om het probleem te verminderen. Uitgangspunt is dat het drugsprobleem een gezamenlijk probleem is van politiek, politie en samenleving en dat er ook gezamenlijk wat aan moet worden gedaan. Er moet ook worden samengewerkt met andere gemeenten die met dezelfde drugsproblemen worstelen, onder meer om samen een vuist naar Den Haag te maken.

Een van de ideeën is dat de Skuul een rol speelt in het voorkomen van drugsgebruik en de voorlichting over drugs moet minder versnipperd worden. Volgens de partijen zou burgemeester Francine Giskes zich moeten hardmaken voor de komst van een tweede wijkagent op het eiland en verloren recherche-uren bij de politie moeten terugwinnen.

Giskes liet weten dat dat laatste een heilloze weg is. Een tweede wijkagent voor Texel is volgens haar inmiddels in opleiding en die zou in september kunnen beginnen. De burgemeester wees erop dat er inmiddels ook al acties worden ondernomen inzake de drugsproblemen op het eiland.