'Tweede kans geven aan drijvende steiger'

De komst van een 'multifunctionele drijvende aanlegsteiger' in de haven van Oudeschild moet een tweede kans krijgen. Dat stelt D66 dat het college heeft gevraagd zich alsnog in te zetten voor de beoogde steiger.

Het gaat om een plan van de Stichting Havenbelangen Oudeschild en Waddenhaven Texel uit 2010. Zij wilden destijds een 125 meter lange drijvende steiger in de werkhaven leggen, zodat er op topdagen een goede noodopvang is voor recreatievaart die niet meer in de Waddenhaven en de verenigingshaven terecht kan.

Het plan ging destijds niet door, omdat er onvoldoende geld beschikbaar was. Volgens D66 biedt een multifunctionele drijvende steiger echter voordelen voor de gehele haven, waardoor een tweede poging om het elkaar te krijgen wat de partij betreft voor de hand ligt.

Volgens Jook Nauta, voorzitter van de Stichting Havenbelangen en de Waddenhaven, zou het 'bijzonder verheugend zijn' als het plan weer uit de kast wordt getrokken. De komst van de steiger zou ruim tweehonderd meter extra kaderuimte betekenen (er kan aan beide kanten worden afgemeerd) en daarmee het gebruik van de haven verbeteren.

In het projectplan uit 2010 wordt beschreven dat de drijvende steiger ter hoogte van het dok en de verlengde houten kade bij de verenigingshaven zou moeten komen. De drijvende steiger moet er onder meer voor zorgen dat plezierjachten op topdagen niet rijen dik tegen kotters en andere schepen in de beroepsvaart hoeven te liggen, maar kunnen uitwijken naar een goede noodopvang. De Waddenhaven biedt plaats in 250 schepen en er kunnen er zo'n vijftig uitwijken naar de verenigingshaven. Daarna is pleziervaart aangewezen op het gemeentelijke deel van de haven. Vooral in de zomer en op mooie dagen is de kans daarop aanwezig.

Volgens Nauta is het met de beoogde drijvende steiger (voorzien van water, elektriciteit en de inname van vuilwater) gerechtvaardigd aan passanten een redelijk havengeld voor de noodopvang te vragen. 'De gemeente vraagt nu voor de volstrekt provisorische opvang zonder enige voorzieningen toch de hoofdprijs aan havengeld en dat is gastonvriendelijk, een anti-reclame voor Texel en een ergernis voor de gasten van de Waddenhaven. Daar moet een adequate oplossing voor komen.'

De partijen in de haven werken volgens Nauta verder naar tevredenheid samen. 'Alle voorwaarden zijn aanwezig om gezamenlijk de schouders onder een project als de multifunctionele drijvende steiger te zetten.' Hij wijst erop dat het niet de bedoeling is de beoogde steiger op te nemen in de exploitatie van de Waddenhaven. Het moet een algemene en openbare voorziening zijn.

Noodopvang is volgens Nauta slechts één facet van de beoogde multifunctionele steiger. Die kan het hele jaar door dienst doen als afmeerplek voor riviercruiseschepen of de Bruine Vloot. Die kunnen in de weekenden niet overal terecht als de kottervloot in de haven ligt. Volgens plan moet de steiger vijf meter breed worden en rusten op drijvende metalen buizen in het water. Een scharnierende brug moet de steiger met de kade verbinden.