Bruinvis Sjors is goed hersteld van de operatie bij SOS Dolfijn.
Bruinvis Sjors is goed hersteld van de operatie bij SOS Dolfijn. Foto: SOS Dolfijn

'Sjors zwemt weer'

'Sjors zwemt weer als de beste', meldt Eligius Everaarts, directeur van SOS Dolfijn, over een aangespoelde bruinvis die met succes is behandeld. De naam Everaarts doet wellicht een belletje rinkelen,hij groeide op Texel op.

Sjors is een bruinvis die eerder dit jaar zwaargewond op het strand Koksijde in Belgiƫ werd aangetroffen, broodmager en vermoedelijk was aangevreten door een vos. Grote wonden op de flank en happen uit de vinnen maakten de situatie voor het dier uiterst kritisch. Stichting SOS Dolfijn, gespecialiseerd in het rehabiliteren van gestrande kleine dolfijnachtigen, heeft het dier opgevangen om het een tweede kans te geven. Door de verwondingen, verzwakking en spierschade kon de jonge bruinvis de eerste weken niet zelfstandig zwemmen. Het dier is door vrijwilligers dag en nacht ondersteund in het opvangbassin. Door intensieve zorg, medicatie en wondverzorging met honingzalf herstelde Sjors. Tijdens het genezingsproces bleek dat bij een verwonde vin twee kleine stukjes bot naar buiten staken waardoor sprake was van een blijvend medisch probleem. Deze botjes zijn chirurgisch verwijderd door een specialistische dierenarts die zijn expertise vrijblijvend aan SOS Dolfijn heeft aangeboden.

Het is de eerste keer dat een dergelijke ingreep plaatsvond bij een bruinvis. Opereren bij dolfijnachtigen brengt risico's met zich mee en is zeer moeilijk doordat de huid niet gehecht kan worden. Omdat het hier ging om verwondingen aan de uiteinden van de vinnen was een operatie toch mogelijk. Everaarts van SOS Dolfijn meldt dat het intussen weer goed gaat met Sjors. 'Hij verblijft samen met een aantal gestrande bruinvissen in een bassin, maar we zien eigenlijk geen verschil in zwemgedrag tussen hem en de andere dieren. We zijn enorm trots op Sjors, de succesvolle operatie en zijn voorspoedige herstel!' Ondanks de ingekorte vinnen kan de bruinvis prima zwemmen. Wanneer de wonden verder geheeld zijn en Sjors helemaal gezond is zal hij worden terug gebracht naar zee.


Jeugd Jozefschool maakt aquarellen

Met de eindpresentatie op de Jozefschool sluit de schoolhet eerste, succesvol jaar 'Kunstenaar in de klas 'af. Ouders en andere belangstellenden kunnen het resultaatdeze week dagelijks na schooltijd komen kijken.

In opdracht van Artex kunstenschool en in samenwerking met Plein C onderwees kunstenaar Maurice Christo van Meijel op basisscholen het vak aquarelleren. 'Het ziet er bedrieglijk eenvoudig uit, maar aquarelleren is een complexe techniek. Zeker omdat voor goede resultaten grote concentratie en geduld vereist zijn. Twee eigenschappen die we niet altijd meteen herkennen bij jonge kinderen.' Ze hebben de afgelopen twee weken hard gewerkt aan 'verrassende' eindpresentatie in de hal. Er is een soort Texels museum ontstaan: flora, fauna, landschap, zelfs energievraagstukken zijn verbeeld.