Eén van de voorstellingen tijdens 'Thijsseway' op de  Thijsseschool.
Eén van de voorstellingen tijdens 'Thijsseway' op de Thijsseschool. Foto: Thijsseschool

Thijsseschool op de culturele toer

De Thijsseschool stond vrijdag in het teken van 'Thijsseway'. Een cultureel spektakel geinspireerd op het bekende 'Broadway' van Klif 12 uit Den Hoorn.

Overal in het schoolgebouw traden kinderen op, van klaslokaal tot schoonmaakhok. Voorstellingen van groot naar klein: dans, theater, cabaret, goochelen, muziek etc. etc. Alles door kinderen zelf bedacht, geschreven en uitgevoerd. Op het plein werd genoten van muziek en door ouders gemaakt eten. Dit zorgde voor een groot saamhorigheidsgevoel. 'Een feest met een gouden randje!', meldt de school.


Taakstraf na diefstal en vernieling in hotel

De politierechter in Alkmaar heeft maandagmiddag een 20-jarige man uit Scherpenzeel veroordeeld tot veertig uur taakstraf wegens diefstal en vernieling in Den Hoorn, mei vorig jaar. De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie.

De man deed vorig jaar een geslaagde greep in de kassa bij hotel Op Diek in Den Hoorn, waar hij vanuit het verleden geen onbekende was. Ook sneed hij in zijn hotelkamer een matras en lakens aan stukken om te kijken of het mes scherp genoeg was om iemand mee neer te steken. Met dat doel, verklapte hij eerder aan de politie, had hij het steekwapen min of meer aangeschaft.

Voor de politierechter bleek dat de man met zware psychische problemen worstelt. Hij heeft borderline-achtige klachten, die onder meer tot uiting komen in plotselinge stemmingswisselingen. Vorig jaar vluchtte hij voor hij erger kon aanrichten van het eiland, omdat hij bang was dat camera's zijn diefstal hadden geregistreerd. In paniek wendde hij zich tot zijn vader, die de zaak uit bezorgdheid voor zijn zoon aanbracht bij de politie.

Tegen de politierechter verklaarde de man dat het inmiddels een stuk beter met hem gaat. Hij verblijft in een omgeving voor beschermd wonen en heeft aangepaste medicatie voorgeschreven gekregen. Vreemde gedachten heeft hij niet meer, al heeft hij wel een diepgekoesterde wens psychisch goed te worden onderzocht. 'Dat is tot nu toe nooit gebeurd. En ik heb wel vragen, zoals wie of wat ben ik nu eigenlijk? Wat is er nou met me aan de hand?'

Veel mensen op wie hij kan terugvallen zijn er niet. Zijn begeleider bij de reclassering zit in de ziektewet vanwege een burn out en het contact met zijn vader, die optreedt als zijn bewindvoerder en zo ook zorgde voor schadevergoeding aan hotel Op Diek, verloopt moeizaam. Zijn advocaat, die zich prima kon vinden in de straf, doet wat hij kan. Maar hij kan naar eigen zeggen ook geen ijzer met handen breken. 'En het is wel zaak dat we in breder perspectief kijken wat in dit geval handig en verstandig is. De problematiek van mijn cliënt moet wel serieus worden genomen.'


Francine Kroesen

De Francine Kroesen is vrijdag uitgevaren om op het Malzwin een bootje met pech te helpen. De brandstof was op waardoor het bootje, afkomstig van Texel, niet verder kon. De schipper waarschuwde vrienden en die riepen de KNRM te hulp. Er waren twee opvarenden aan boord.