Afbeelding
Foto: Gerrit Gerri

Baardmankruik

voor Kaap Skil

FOTO

Kaap Skil in Oudeschild is in bezit gekomen van een eeuwenoude baardmankruik. Het is een gift van mevrouw de Geus uit Den Helder. Haar vader, de heer Vlieger die opzichter was op de Waddenzee, vond de kruik op het wad.

De baardmankruik werd tussen 1500 en 1800 gebruikt als verpakkingsmiddel. Dit kon voor wijn zijn, maar ook water, olie of andere vloeistoffen. De kruiken werden gemaakt rond Keulen. Bijzonder aan de kruiken is de afbeelding van de man met de baard op de kruik. Wie het voorstelt is niet bekend. Deze kruik heeft een hele gave baardmanafbeelding. Dit duidt op een oud exemplaar. De baardmankruik is waarschijnlijk vrij gespoeld uit een van de vele scheepswrakken op de zeebodem. De foto is gemaakt door Gerrit Gerrits.


Texelfonds houdt

jaarvergadering

Het Texelfonds houdt woensdag 21 mei de jaarvergadering in Gasterij Texelhoeve aan de Kogerstraat.

Het gemeenschapsfonds dat projecten op het eiland ondersteunt legt verantwoording af over het gevoerde financiƫle beleid, blikt terug op het afgelopen jaar en maakt de plannen bekend.Ook geeft Gerard Kuip met zijn verhaal 'Roems on de Hoore" een voorproefje van de vele verhalen die zijn ingeleverd voor de verhalenwedstrijd 2014 die in oktober met een gezellige middag plaatsvindt. Dan worden de tien meest aansprekende verhalen voorgelezen. De avond begint om 20.00 uur.