De Graaf stopt als

directeur TexelEnergie

Brendan de Graaf stopt als directeur van de coöperatie TexelEnergie. Ontwikkelen en pioneren ligt hem na aan het hart, maar nu bij het bedrijfeen periode van 'consolideren' is aangebroken, vertrekt hij. Over zijnopvolgingwordt nog niets gemeld.

'Ik mag graag nadenken over hoe een kaartenbak er uit moet zien, maar om die vervolgens te beheren, dat is niet mijn ding', omschrijft De Graaf zijn karakter. Hij dacht in een pril stadium mee over de energiecoöperatie waarvan hij 5,5 jaar directeur was. 'Een combinatie van economie en duurzaamheid, daar wilde ik me graag voor inzetten.' Over het resultaat is hij niet ontevreden. In 2013 stegen afzet, het aantal aansluitingen en de omzet, dat laatste met ruim een miljoen tot circa €4,5 miljoen en de winst verdubbelde tot boven de ton. Ook bij het opwekken van energie zijn slagen gemaakt. Onlangs werd de eerste houtkachel in gebruik genomen en aan zonne-energie wordt inmiddels een kleine megaWatt opgewekt. 'Best veel.' Niet alleen de cijfers spreken, vorige week ontving TexelEnergie 'als koploper van lokale energiecoöperaties' de landelijke prijs voor duurzaam ondernemen uit handen koningin Maxima. Het was niet de eerste prijs, bijna elk jaar wel eentje, onder meer van Herman Wijffels. De Graaf mag dan graag pionieren, het ging allemaal niet vanzelf. 'We zijn nieuw, er was niets geregeld voor dit type bedrijf. Alles was georiënteerd op de grote maatschappijen, een aantal partijen heeft geprobeerd ons de nek om te draaien. Verweer je daar maar eens tegen. Het is behoorlijk intensief en zwaar geweest. Nu is de tijd aangebroken om de portefeuille te bewaken.' Maar daarvoor is De Graaf dus niet de juiste man.

De Raad van Commissarissen van TexelEnergie meldt dat het groot respect en waardering heeft voor de 'unieke klus' die De Graaf heeft geklaard, samen met alle betrokkenen. 'Het is een intensieve taak gebleken, die enorm veel energie van De Graaf en zijn thuissituatie heeft gevergd. Het was intensief pionieren en een weg zoeken die al gaande moest worden gebaand. Er ligt nu een stevig fundament onder TexelEnergie waarop verder kan worden gebouwd.'

De Graaf gaat zich bezig houden met de verdere ontwikkeling van de Duurzame Energie Unie, het dienstenbedrijf wat mede door TexelEnergie, Windunie en Urgenda is opgezet en landelijk opereert. Tevens zal De Graaf zich bezig gaan houden met het in de markt zetten van innovatieve energieconcepten en producten.