De deelnemers maakten een tussenstop bij het Tesselhuus.
De deelnemers maakten een tussenstop bij het Tesselhuus. Foto: Jeroen van Hattum

Veel animo Johnny Rep Classic

'Ik kende Texel niet, maar je kunt hier prachtig fietsen. Wat mijzelf betreft, maken we hier volgend jaar een lang weekend van.' Aldus oud-wielerprof Theo de Rooij die zaterdag één van de deelnemers aan de eerste Johnny Rep Classic was.

Iets meer dan honderd mensen stapten 's morgens bij Stayokay in Den Burg op de pedalen voor de 75 kilometer lange recreatieve toertocht die de Stichting Sterrenfietsen had georganiseerd. De classic is vernoemd naar oud-profvoetballer Johnny Rep die zelf ook meedeed. Deelname was een tientje per persoon en dat wordt gedoneerd aan het Tesselhuus. Er deden diverse bekende Nederlanders mee. Die stappen regelmatig op de fiets om via de Stichting Sterrenfiets geld voor goede doelen op te halen.

De Rooij, voorzitter van het Sterren Fietsteam, toonde zich bijzonder tevreden. Hij omschreef de eerste Johnny Rep Classic als een practical joke. 'Ik zie nog voor me hoe John twee jaar geleden meefietste op Alpe d'Huez. In gewone sportkleding en op gympies hees hij zich omhoog. In elke bocht moest hij uitpuffen. Dus dan is het wel grappig dat er nu een wielertocht naar hem is vernoemd. Maar eerlijk gezegd, John haalde de top en nu heeft hij een echte wielrennersoutfit.'

Rep kwam na de 75 kilometer monter over de finish bij Stayokay. Hij had bij de start de eer om zelf het officiële startschot te lossen. Dat ging vlotjes: Rep floot een keer op zijn vingers, riep dat de renners mochten gaan en de tocht was begonnen. In drie ploegen gingen de deelnemers daarna het eiland rond. Onder hen bekende Nederlanders als Nicolien Sauerbreij (Olympisch kampioen snowboarden in 2008), oud-profvoetballer Rob Rensenbrink, acteur Bas Muijs en oud-profwielrenner Johan van der Velde.

Een deel van de groep maakte even een tussenstop bij het Tesselhuus in De Koog voor een groepsfoto. De Johnny Rep Classic werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd bij het hostel aan de Haffelderweg. De Stichting Sterrenfietsen is van plan om de nieuwe klassieker jaarlijks op het eiland te houden. De gedachte is dan ook het aantal deelnemers fors te laten groeien. De eerste Johnny Rep Classic gold min of meer als test om te kijken hoe de wielerronde zou bevallen.