Verkiezingen Europa

Er kan donderdag 22 mei op elf plekken worden gestemd voor de Europese verkiezingen. Dat kan van 7.30 tot 21.00 uur.

In Den Burg zijn er stembureaus in het gemeentehuis, in Starkenburgh en in De Gollards. Daarnaast kan er worden gestemd in het Eierlandsche Huis (De Cocksdorp), Bethel (Zuid-Eierland), De Waldhoorn (Den Hoorn), De Hof (De Koog), De Bijenkorf (Oosterend), 't Skiltje (Oudeschild), De Wielewaal (De Waal) en het wachtlokaal van TESO op 't Horntje. Wie gaat stemmen moet de stempas en een geldige legitimatie meenemen.

Het gaat donderdag om de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement dat in totaal 751 Europarlementariƫrs kent. Er kan uit negentien partijen worden gekozen en er staan geen Texelaars op de lijst. De vorige Europese verkiezingen waren in 2009 en toen kwam het CDA met 22 procent van de stemmen op Texel als winnaar uit de bus. Tweede werd toen de PVV met 15 procent. In De Koog, De Cocksdorp en Oudeschild haalde de PVV in 2009 het hoogste aantal stemmen. PvdA en VVD leverden vijf jaar geleden in ten opzichte van de Europese verkiezingen in 2004.

De opkomst op het eiland was vijf jaar geleden 46 procent, zes procent hoger dan de landelijke opkomst. In 2004 was er nog een opkomst van 53 procent. Hett beeld is iets vertekend, omdat toeristen ook op Texel kunnen stemmen.