Bloeiende bermen en dijken, zoals hier langs de Stengweg bij De Cocksdorp.
Bloeiende bermen en dijken, zoals hier langs de Stengweg bij De Cocksdorp. Foto: Gerard Timmerman

Genieten van bloeiende bermen

'Het beheer van de bermen gebeurt op Texel relatief goed.' Dat zegt Jacques de Raad, auteur natuurboek 'Texel is anders', waarin onder meer de flora en fauna op het eiland wordt beschreven.

Bermen, maar ook dijken en sloot- en walkanten, hebben zich door hun ligging, gebruik en beheer ontwikkeld tot leefgebieden die zich onderscheiden van aangrenzend cultuurland en van natuurgebied. Erik van der Spek van SBB vertelde hoe bermen en oevers een grote rol spelen als ecologische verbinding tussen natuurgebieden. Niet dat het altijd broedplaatsen zijn van zeldzame en/of beschermde planten, maar er groeien wel planten die je op andere plekken niet zo snel tegenkomt. En soms toch zeldzame of zelfs bedreigde soorten. Zo is de museumdijk bij het poldertje De Zandkes volgens Peter-Jan Keijzer, adviseur bij Rijkswaterstaat over 'natuur buiten natuurgebieden', een 'topgebied' voor paddenstoelen. Keijzer, spreker bij de boekpresentatie, toonde hoe langs wegen, wandelpaden en langs randen allerlei planten en dieren gedijen. Denk aan zeekool langs de Afsluitdijk. 'Open droge bermen met lage vegetatie zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor insecten, zoals de loopkever.' Keijzer toonde hoe de mierenleeuw prima gedijt langs steile randen van wandelpaden en dat de akkerhoornbloem en de knolboterbloem typische bermplanten zijn. RWS heeft zelfs de wettelijke plicht dit soort natuur in stand te houden, wat gebeurt door allerlei beheersmaatregelen. Ook de gemeente doet aan ecologisch bermbeheer, waarvan het resultaat nu volop staat te bloeien. Erik Menkveld van NM vertelde hoe in de berm van De Bol meer brede orchis groeit dan in het natuurgebied.

Jacques de Raad schetste hoe bermen, dijken en sloten een netwerk vormen van gebieden die door hun beheer een vluchtplaats vormen voor allerlei planten en dieren die door de moderne landbouw van het cultuurland zijn verdrongen. Hij en Keijzer wezen op het belang van goed beheer van bermen, dijken en slootkanten, wat onder meer betekent dat deze een of enkele keren per jaar worden gemaaid. Bezuinigen op het beheer gaat volgens beiden ten koste van de natuurwaarden. Een enquĂȘte in Zoetermeer had uitgewezen dat natuurlijke bermen bijdragen aan het leefplezier. 'Mensen vinden het mooi.'