Jaap Vlaming legt de gelofte af. 















Raadsleden tijdens de installatie.
Jaap Vlaming legt de gelofte af. Raadsleden tijdens de installatie. Foto: Gerard Timmerman

VVD, PvdA en Texel2010 hebben nieuw samenwerkingsakkoord

VVD, PvdA en Texel2010 presenteren woensdagavond tijdens de raadsvergadering het nieuwe samenwerkingsakkoord 'Samen Zelfstandig'.

Dat hebben de drie nieuwe coalitiepartijen laten weten. Volgens Robbert de Jong, die de afgelopen weken actief was als proces-begeleider om tot een nieuwe coalitie te komen, is 'Samen Zelfstandig' een mooi document geworden waarin een duidelijke koers wordt ingezet. 'Er is hard gewerkt de laatste weken en het resultaat mag er wezen.' Bedoeling is dat er woensdag handtekeningen onder het stuk worden gezet en dat het wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Woensdagavond staat ook de installatie van de nieuwe wethouders op de agenda. Hennie Huisman (VVD) en Eric Hercules (PvdA) gaan door en Frank Kingma (Texel2010) is nieuw in het college. De functie van loco-burgemeester verschuift van Hercules naar Huisman, omdat de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen meer stemmen had dan de PvdA. Het is gebruik dat de grootste partij in het college de loco-burgemeester levert. Hercules wordt tweede loco-burgemeester en Kingma derde. Huisman wordt voor 1 fte (voltijdbaan) benoemd. Hercules en Kingma krijgen 0,95 FTE toebedeeld.

Huisman blijft als wethouder verantwoordelijk voor de onderwerpen onderwijs en zorg en krijgt daarnaast economie en toerisme in haar pakket. Een wethouder toerisme was één van de grote wensen van de VVD tijdens de verkiezingen.

Hercules krijgt een portefeuillie met de onderwerpen wonen, gebiedsontwikkeling, innovatie, cultuur en duurzaamheid. Kingma wordt als wethouder verantwoordelijk voor vergunningen, Gemeentewerken, verkeer en financiën.

Tijdens de raadsvergadering wordt afscheid genomen van wethouder Frans Visman. Nick Ran wordt geïnstalleerd als nieuw raadslid voor de VVD. Hij neemt de plek in van wethouder Huisman die sinds de verkiezingen ook tijdelijk raadslid was.