'Guus-effect' en besteding van

vakantiegeld werken positief

Overkantse bezoekers van het concert van Guus Meeuwis hebben voor flink wat extra reserveringen gezorgd. De stijging van het aantal hotelboekingen ten opzichte van 2013 wordt deels toegeschreven aan dit 'Guus-effect'.

Dat meldt de VVV, die het gemiddeld aantal boekingen en de omzet in het eerste kwartaal met 17 procent zag stijgen ten opzichte van 2013, toen het weer slecht was. Bij bungalows bedroeg de stijging 20, hotels 16, Bed&Breakfast 27 en 'Bijzondere overnachtingen' 53 procent. Bij hotels bleef de omzetstijging met 1 procent achter bij de stijging van het aantal boekingen, evenals de stijging van het aantal overnachtingen (5 procent), wat duidt op één overnachting voor het concert van Guus Meeuwis, afgelopen zaterdag. Dat werd bezocht door 3.000 mensen. Het publiek bestond voor de helft uit liefhebbers van de overkant. Opvallend is verder de daling van het aantal boekingen in goedkopere verblijfsaccommodatie. Chalets -9 procent, kamperen -28 procent en groepen -11 procent. Bij chalets steeg de omzet met één procent en bij groepen daalde de omzet slechts met twee procent.

'Het lijkt er op dat de vakantie in 2014 weer wat meer geld mag kosten dan vorig jaar', concludeert de VVV. Een stelling die wordt bevestigd door de uitkomsten van de peiling 'Vraag van vandaag' door de ING bank onder 62.800 respondenten per dag. Daaruit blijkt dat twee van de vijf consumenten (42 procent) het vakantiegeld daadwerkelijk uitgeven aan vakantie. Een jaar geleden was dit nog bij 36 procent het geval. Sparen of schulden aflossen komt juist minder voor. De toegenomen bereidheid om het vakantiegeld te laten rollen is volgens de ING een teken van vertrouwen. 22,1 procent van de consumenten besteedt het vakantiegeld aan andere zaken, zoals een nieuwe televisie of bankstel. Opgeteld geven bijna twee van de drie consumenten het vakantiegeld uit, vier procent meer dan in 2013.